„Je součástí kolekce, na níž jsou české památky UNESCO. Každý rok razíme jen tři tematické mince,“ řekl manažer mincovny Jaroslav Černý. Blýskavý peníz se dá sehnat v kamenných pobočkách mincovny nebo elektronicky.

Cena? 47 500 korun, omezená série však podle odborníků „vystřelí“ hodnotu mince brzy mnohem výš.

Všech 12 památek UNESCO dostane minci

V Česku je nyní pouhý tucet památek zapsaných do světového dědictví UNESCO. V roce 2017 vydala Česká mincovna pamětní platinové mince Českému Krumlovu, Lednicko-valtickému areálu, vesnické rezervaci v Holasovicích, loni pak zahradám a zámku v Kroměříži, zámku v Litomyšli a poutnímu kostelu Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

Letos se dostaly na řadu historické centrum Telče a vila Tugendhat. Do konce roku bude mít vlastní minci ještě židovská čtvrť a bazilika sv. Prokopa v Třebíči.

 Unikátní soubor završí příští rok sloup Nejsvětější trojice v Olomouci, historické centrum v Kurné Hoře a historické centrum Prahy.

Co je na minci vyryto?

Líc pamětní platinové mince vily Tugendhat tvoří celkový pohled na vilu. Dalším prvkem je list platanu, který roste v zahradě. Pod ním probíhala v srpnu 1992 jednání o rozdělení Československa.

Rub nese atributy ostrova Niue, emitenta, který České mincovně poskytuje zahraniční licenci pro vydávání pamětních mincí – jsou jimi jméno a portrét panovnice Alžběty II., letopočet emise 2019 a nominální hodnota 50 dollars (Novozélandský dolar).

VIDEO: Tady Klaus s Mečiarem rozdělili Československo. Vila Tugendhat z dronu.

Video
Video se připravuje ...

Tady Klaus s Mečiarem rozdělili Československo. Vila Tugendhat z dronu David Malík, Matěj Šrám