Zima nezima, před pobočkou ČNB v Brně se od středečních ranních hodin opět vine několik desítek metrů dlouhá fronta. Lidé si tu totiž chtějí vyměnit svou dvacetikorunu za tu pamětní s portréty Rašína, Engliše a Pospíšila. Banka je vydala u příležitosti 100. výročí měnové odluky od Rakousko-Uherska.

Ve čtvrtek také ČNB vydá vůbec první pamětní bankovku s portrétem Aloise Rašína. Její prodejní cena bude zhruba desetinásobně vyšší, než je její uvedený nominál 100 Kč. Zájemci si ji budou moci zakoupit pouze u smluvních partnerů ČNB.

„Rozhodně nepředpokládáme, že by došly první den. I podle zkušeností z loňského října očekáváme, že je budeme vyměňovat několik dní,“ uvedla mluvčí banky Denisa Všetíčková.

Jako filatelista a numismatik si takové věci hlídám. Dělám to hlavně kvůli dětem a vnoučatům, aby viděli, čím jsme kdysi platili. Myslím, že až vyrostou, tak takovými nesmysly platit nebudou. Vzal jsem si dnes kvůli tomu volno, bydlím 120 kilometrů od Brna,“ uvedl pětapadesátiletý Marek.

Omezený počet

Jak u bankovky, tak u mincí bude omezený počet kusů – zhruba 200 tisíc. Výměna a prodej potrvá do vyčerpání zásob a to pouze na pobočkách ČNB.

Banka proto stanovila, že jeden zájemce může získat maximálně tři dvacetikoruny od každého motivu a tři stokoruny s přetiskem na osobu. Bude tak možné vyměnit si maximálně devět dvacetikorun v celkové hodnotě 180 Kč a bankovky v hodnotě 300 Kč.

 

Dvacetikorunové mince bude možné získat také později v mimořádné sadě šesti příležitostných oběžných dvacetikorun, tedy i s dříve vydanými mincemi s portréty Masaryka, Štefánika a Beneše, které byly vydané loni ke  100. výročí republiky.

Mince vydávané v říjnu se v současnosti nabízejí na aukčním portálu až za 599 korun. Nyní vydávané mince a bankovka se na už aktuálně draží za zhruba 700 korun. Sadu je možné koupit i za dva tisíce korun.

„Kolem poloviny letošního roku budou tyto sady k dostání v běžné kvalitě a již v prvním čtvrtletí roku 2019 i ve špičkové kvalitě,“ uvedla ČNB.

100milionová mince

ČNB také vydá k 100. výročí československé měny zlatou minci v hodnotě 100 milionů korun. Její hmotnost bude 130 kilogramů, průměr má mít víc než půl metru a silná bude 45 milimetrů. Půjde pouze o výstavní exponát.

Uvidíte ji na výstavě České národní banky nazvané 100 let česko-slovenské koruny, která se bude konat od pátku 1. února do neděle 28. dubna v Císařské konírně Pražského hradu.

VIDEO: Podívejte se, jak snadno vyčistit mince.

Video
Video se připravuje ...

Podívejte se, jak snadno vyčistit mince Adam Balažovič