Po loňské premiéře, kdy v starobrněnském klášteře vystoupili bratři Ebenové a Spirituál kvintet, uvítá kostel po roce opět zajímavé interprety. Dva večery nabídnou brněnskému publiku hudební lahůdky v komornějším provedení v prostorách, které vynikají nezaměnitelnou akustikou a výzdobou.

Koncerty se totiž odehrají přímo před zdejším stříbrným oltářem, který patří mezi světová mistrovská díla barokních zlatníků a stříbrníků. Na oltáři je vystavena i vzácná „černá“ Svatotomská Madona, která je po staletí uctívanou ochránkyní Brna a Moravy. 

Fascinace Starým Brnem

„Jsem Starobrňák, narodil jsem se tady, žiji a tvořím zde. Chci nejen Brňanům ukázat, že na Starém Brně není jen pivovar toho jména, ale především klášter se starobylou bazilikou. Posluchačům nabídneme spojení hudby, která skvěle souzní se zdejším geniem loci,“ uvedl skladatel, dirigent a organizátor festivalu Jiří Fadrný.

Ve čtvrtek 20. června v chrámu vystoupí známá brněnská kapela Cimbal Classic, která již bezmála 30 let nezaměnitelným způsobem propojuje lidové kořeny s vlastní tvorbou. Její umělecký vedoucí Dalibor Štrunc je také profesorem brněnské konzervatoře a spolupracuje rovněž s legendárními sourozenci Ulrychovými.

V hlavní roli Štěpán Rak

V neděli 23. června se posluchačům představí domácí soubor Svítání, tentokrát ve spolupráci se symfonickým orchestrem Konzervatoře Brno, která letos slaví 100 let od svého založení. Hlavním hostem nedělního koncertu bude světoznámý kytarista a profesor pražské hudební fakulty Štěpán Rak. Na závěr koncertu se všichni účinkující spojí do jedinečného a neopakovatelného společného hudebního souznění.

Oba koncerty začínají v 19.30 hodin, předprodej vstupenek v síti Ticketportal a TIC Brno. Více informací lze najít na http://www.stahus.cz/

Fotogalerie
4 fotografie