Na místě loni v létě zasahovali dobrovolní hasiči z Kobylí, kteří jsou v rámci systému First respondent vybavení externím automatizovaným externím defibrilátorem (AED).

„Přístroj podal dva výboje a následně se ve spolupráci se záchranáři podařilo muže zachránit. Měl infarkt a po léčbě v nemocnici se vrátil domů,“ prozradila mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

Muž opět zkolaboval

Tím ale příběh nekončí. Letos v květnu tentýž muž pracoval s kolegou na lešení a opět jej postihla zástava oběhu. Jeho kolega nemeškal a vytočil tísňovou linku 155. 

„Operátorka odvedla perfektní práci, zvládla správně vyhodnotit situaci, radila po telefonu, jak oživovat v nebezpečném prostředí, ale i aktivovala defibrilátor,“ popsala mluvčí.

Přímo na lešení znovu zasahovali dobrovolní hasiči z Kobylí společně s kolegy z Bořetic, kteří jsou do systému jednotek v první linii s defibrilátorem pro laické oživování nově zařazeni. 

„AED dvakrát doporučilo podání výboje, po nichž  došlo k obnovení oběhu. Muže jsme poté dopravili na ARO do břeclavské nemocnice,“ dodala Bothová.

Manželka poslala poděkování

Perfektní souhra všech zachránců nezůstala bez odezvy. „Chtěla bych moc poděkovat všem, co se na záchraně mého muže podíleli. Kdyby jich nebylo, tak už není mezi námi. Patří jim obrovské díky,“ napsala paní Iva. 

VIDEO: Správné použití defibrilátoru propaguje i herec Bolek Polívka