Stromy nechal z restaurační terasy před nádražím skácet nájemce nádraží, Brno New Station Development. Připravuje totiž kompletní rekonstrukci budovy. S pokácení stromů souhlasily i České dráhy, vlastník nádražní budovy. Proti nebyl ani odbor životního prostředí radnice Brno-střed.

Jenže developer byl příliš horlivý a skácel stromy moc brzy. „Pokácení stromů bylo podmíněno závazným stanoviskem Drážního úřadu. To ještě nebylo vydáno, proto byly stromy pokáceny v rozporu se zákonem,“ řekla mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

Proto se bude řešit kácení oblíbených stromů ve správním řízení. Developerovi hrozí pokuta až 1 000 000 korun. 

Radnice: Stromy byly nebezpečné lidem

Brno chystá projekt kompletní rekonstrukce Benešovy ulice, jejíž součástí je výsadba více než 100 nových stromů od Tuzexu až po nádraží. Pajasany v minulosti na terase nikdo nevysadil, vyrostly z náletu.

„Mají nedostatečně vyvinutý kořenový systém. S ohledem na úctyhodné parametry jejich kmenů a druh dřeviny zde reálně hrozí nebezpečí, že by mohlo dojít k jejich vyvrácení. To by mohlo mít na jednom z nejfrekventovanějších míst v Brně z pohledu pohybu tisíců lidí denně, fatální následky,“ souhlasila s pokácení stromů radnice Brno-střed.

Vysadí nové

Podle výkonného ředitele společnosti BNSD  Radima Světlíka bylo nutné stromy pokácet vzhledem k bezpečnosti obyvatel i ochraně státem památkově chráněné budovy.

„Naše společnost proto požádala úřady o souhlas s kácením stromů a již v srpnu jej také získala,“ řekl pro Blesk.cz Světlík. Počkala přitom na ukončení vegetačního období a teprve poté pokácení stromů zadala specialistům.

„Pokud zmíněný postup budí jakékoliv negativní emoce u veřejnosti, je to naší společnosti samozřejmě líto. Jednalo se ale o nezbytný krok,“ zdůraznil Světlík.

Dodal, že společnost má zároveň od úřadů nařízenou náhradní výsadbu větších stromů, a to konkrétně javorů mléčných do konce roku 2019.

VIDEO: Největší lesní kalamita v dějinách Česka: Jeseníky přichází o lesy.