Jsou mladí, talentovaní a svými programátorskými znalostmi a dovednostmi už dnes předčí mnohé dospělé ajťáky. Žádní znudění hackeři!

Řeč je o účastnících unikátní soutěže Junior Hackathon. Při 24 hodinovém víkendovém maratonu v Brně, který je vlastně mistrovstvím Česka v programování teenagerů, měli kluci a holky za úkol od čistého stolu stvořit vlastní fungující aplikace na daná témata. Žádné hry, jen vážné věci! U compů totiž zasedly ty nejlepší počítačové středoškolské mozky ze škol z celé republiky.

Absolutním vítězem se nakonec stal po tuhé bitvě tříčlenný tým z Gymnázia Vídeňská Brno. Porotu zaujal vývojem aplikace, která má pomoci evakuaci lidí z budov v případě požáru. „Prvních šest hodin jsme vůbec nemohli přijít na to, jakou aplikaci vlastně budeme programovat. Myšlenka evakuace lidí v případě, že by začalo hořet, nás napadla až na pokoji, na internátě, kde bydlí sedm stovek lidí,“ svěřil se lídr vítězného týmu Matúš Miškuf.

Robot pro sběr odpadků i lodní navigace

Velký počet týmů se letos v Brně zabýval vývojem aplikací, které mají pomoci řešení ekologického či společenského problému. Příkladem je aplikace navigace lodi pro čištění oceánů, nebo robota pro sběr odpadků. Hodně týmů se letos také zabývalo tématy pro zvýšení komfortu lidí, ať už aplikací pro usnadnění parkování či digitalizací nemocnice.

Žádné hraní, ale start kariéry?

Účast v soutěži může být pro studenty dokonce i podnikatelským start-upem. Výslednou aplikaci mohou následně přihlásit do celoročního vzdělávacího programu neziskové organizace JA Czech. Mentoři ze společnosti AT&T si pak tyto týmy vezmou do parády a po dobu čtyř měsíců jim pravidelnými konzultacemi pomohou jejich „apku“ dopilovat až do podoby byznysového produktu.