„Smrdí příšerně, hnus. Jak se objeví na balkoně, hned je vyhazuji. Ať si jdou bydlet jinam, doma je určitě nechci," postěžovala si jedna z diskutujících na Facebooku.

„Pokud jde o jedince, stačí smeták, lopatka, rozhodně ale nebrat do ruky. V ohrožení vypouští nepříjemný zápach,“ řekl přírodovědec Ondřej Kruml. Pokud se ale 15 až 20 milimetrů dlouhá ploštice přemnoží, nezbývá, než zavolat specializovanou firmu.

„V minulosti jsme situaci řešili třeba v brněnských částech Bohunice a Lískovec selektivními postřiky,“ upozornil Jiří Páč z firmy Ratajský. Vroubenka pochází ze severní Ameriky, kde patří k obávaným škůdcům. Živí se vysáváním semen jehličnanů.

Kuriózní tažení proti vroubence na Slovensku

„Jelikož se vroubenkám v městské zeleni obvykle daří, může se jich sejít až několik stovek či dokonce tisíc jedinců, což si může vyžádat dezinfekční zásah. Avšak i v takovém případě je potřeba neztratit zdravý rozum, ne jako v případě jednoho města na Slovensku, kde ve snaze zabránit přemnožování vroubenky americké odstranily všechny jehličnany z městské zeleně," uvedl Petr Kment z entomologického oddělení Národního muzea v Praze.

Vroubenku americkou našli vědci v Česku poprvé v roce 2006 v areálu Mendelovy univerzity v Brně. Od tuzemských původních ploštic se odlišuje nápadným, listovitým rozšířením holení zadních nohou.

VIDEO: Račte specialitu, chléb z hmyzí mouky!

Fotogalerie
3 fotografie