Ander, kterému se nepodařilo zabránit chystanému přesunu hlavního nádraží, zdůvodnil svůj ústup z politiky péčí o rodinu a tři děti.

Zelené povede do voleb místostarostka Brna-střed Jasna Flamiková. Z druhého místa bude o zastupitelský post usilovat marketingový manažer a člen Předsednictva Strany zelených Jenda Perla. Třetí příčku na městské kandidátce obsadí starostka Jundrova Ivana Fajnorová, čtvrté místo bude patřit religionistovi Matouši Vencálkovi.

Ander je po Matěji Hollanovi (33, Žít Brno), jehož recesistické hnutí se letos prakticky rozpadlo, druhým náměstkem brněnského primátora, který od podzimu vyklidí kancelář v Nové radnici na Dominikánském náměstí. Odchody obou výrazných tváří levicových a progresivistických uskupení do ústraní každopádně na podzim překreslí politickou mapu Brna.

Zelení se chtějí zaměřit na letní vedra

Kandidátka Zelených na primátorku Jasna Flamiková se chce zaměřit především na dopravu a ochranu ovzduší před znečištěním a adaptaci města na vlny veder v létě.

„Jedná se o témata, která jsou mi blízká, spoustu věcí týkajících se dopravy a veřejného prostoru jsem řešila už z pozice místostarostky Brna-střed. Podstatná je pro mě například adaptace města na vlny veder a s tím související větší podpora péče o zeleň a zvyšování množství stromů v ulicích,“ prohlásila.