Prezident Miloš Zeman (73) zavítal na jižní Moravu, kde žije »největší odborník na jeho zdraví«, radní Brno-střed Svatopluk Bartík (42, nestr., za Žít Brno). Ten proslul tím, že začátkem listopadu napsal na sociální sítě text o tom, že hlava státu trpí rakovinou a že brzy pravděpodobě zemře.

„Podali jsme na něj trestní oznámení za pomluvu a civilní žalobu na ochranu osobnosti,“ řekl Blesku kancléř Vratislav Mynář (50). „Pan Bartík se dosud neomluvil ani nás nijak nekontaktoval, pouze svůj příspěvek stáhl,“ dodal. Zeman bude chtít po Bartíkovi vysoudit pět milionů korun, které v případě úspěchu věnuje na charitu. Prezident nepředpokládá, že by se s ním setkal tváří v tvář. Radní Bartík se k celé záležitosti nijak nevyjádřil.

Hejtmanství, kterému už nepředsedá Michal Hašek (ČSSD), ale Bohumil Šimek (ANO), v květnu utratilo za prezidentskou návštěvu více než 700 000 korun. A to bylo i pro krajskou kasu příliš. „Zaplatíme nyní ubytování a stravu pouze prezidentskému páru a třem osobám nejužšího týmu pana prezidenta. Kdo přesně to bude, záleží na rozhodnutí jeho kanceláře,“ řekla mluvčí kraje Monika Brindzáková.

Návštěva stála tolik i proto, že po celé trase Zemanovy jízdy regionem nebyla žádná tak velká hospoda, která by kapacitou vyhovovala stravování padesátičlenného prezidentského doprovodu. Obědvat proto museli jinde než v restauraci. „Vznikly nám tím větší náklady na dovoz jídla i na obsluhu u stolů,“ vysvětlila Brindzáková. „Kraj platil také tři večeře v hotelu, včetně slavnostní. Na ní bylo padesát lidí a navíc i ochranka a policisté z doprovodu pana prezidenta,“ doplnila Brindzáková.

Dostal košili a daroval dřevo

Jihomoravský kraj obdaroval prezidenta Miloše Zemana unikátní, na míru ušitou košilí z modrotisku z Olešnice a sadou vín z valtického Salonu vín. Na oplátku převzal hejtman Bohumil Šimek (ANO) nástěnnou plastiku Dagmar Dítětové, vytvořenou z trámů a podlah zbouraných starých stodol a chalup Vysočiny. Nad rámec oficialit pak prezident obdaroval hejtmana i tužkou.

Zeman pojede do Zetoru

Prezident vysvětlil, že na jižní Moravu zavítal znovu proto, že se zavázal navštívit během prezidentského mandátu všechny obce nad pět tisíc obyvatel. „Ve většině krajů se mi to podařilo, na jižní Moravě zatím ne a tak ten dluh splácím,“ řekl. Zeman navštíví Moravský Krumlov, Strážnici, Bučovice a Letovice. Zavítá ale i do brněnského Zetoru, který podepsal nedávno obří kontrakt v Rusku.

Být prezident není nic těžkého

Vykonávat úřad prezidenta republiky není podle Miloše Zemana nijak fyzicky náročné. „Pokud ovšem neprcháte na poslední chvíli před státním převratem,“ zavtipkoval Zeman při setkání s dělníky a managementem firmy Trade Fides v Brně.

V debatě s pracovníky přišla na přetřes i otázka výdělků. „Průměrný zaměstnanec prý ve vaší firmě bere čtyřicet tisíc. Zvedněte ruku, kdo má tento plat," vyzval dělníky prezident. A před červenajícím se managementem továrny na bezpečnostní technologie se váhavě zvedla jediná ruka v sále.

Radní návštěvu bojkotují

Oficiální prezidentskou návštěvu bojkotuje krajský zastupitel Michal Doležel (31, nestr.). Vadí mu kromě jiného, že regiony na prezidentské spanilé jízdy doplácejí ze svých rozpočtů. „Nedávno jsem slyšel cestovatele Jiřího Kolbabu mluvit o Bhútánu. Vyprávěl, že si zdejší královna dala za cíl objet celou zemi, navštívit všechny vesnice a pozdravit se s jejími obyvateli. Pak se na chvíli odmlčel a dodal, že si ale tyhle cesty hradí ze svého,“ vysvětlil Doležel.

Oficiální návštěvy Zemana na jižní Moravě se neúčastní ani náměstek hejtmana Jan Vitula (TOP 09). Nepřišel ani nikdo další z krajských zastupitelů »Topky« a Žít Brno i část lidovců, ODS a ČSSD.

Fotogalerie
12 fotografií