Naplnit na zemi vak stovkami litrů vody a poslat vrtulník zpět do akce, není legrace. I proto se neustále cvičí. Jenže občas to zkrátka nevyjde. A družstvo dobrovolných hasičů z Žabčic to navíc pocítilo doslova na vlastních tělech.

Video zachycující jejich boj s nevyzpytatelnou hadicí, kterou proudí velkou rychlostí stovky litrů vody, zhlédlo na Facebooku už 80 tisíc diváků. „Z těch záběrů lidé pochopí, jak těžké úkoly na hasiče čekají. I proto cvičíme pravidelně, abychom je zvládli a překonali obtíže,“ vysvětlil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška, proč video sympaticky zveřejnili a »neuklidili« k ledu.

Video
Video se připravuje ...

Hasiče cvičící naplnění bambi vaku vodou zradila prasklá hadice. Událost naštěstí odnesli jen studenou koupelí a modřinami. HZS Jihomoravského kraje

Žádná legrace!

A nešlo jen o studenou sprchu. Neovladatelná hadice je strašákem mnoha hasičů. V tomto případě dokonce praskla! „Úder natlakované hadice s kovovou spojkou a proudnicí může člověka zabít. Díky ochranným oděvům a přilbám k ničemu takovému v tomto případě nedošlo. I v tom je význam výcviku,“ podtrhl mluvčí.

A hlavní aktéři z Žabčic? Nejdřív jim prý nebylo moc do řeči, ale záhy se otřepali. 

Co je bambi vak?

Nádoba v podobě vaku, která je zavěšena na laně pod vrtulníkem. Její výhodou je, že vodu k hašení požárů lze nabírat přímo z vodní hladiny. Bambi vak obsluhuje operátor z nákladové kabiny vrtulníku, jeho objem se pohybuje od cca 500 do 1000 litrů vody.

Fotogalerie
6 fotografií