K rozsáhlému požáru se postupně sjelo 15 jednotek, do vzduchu vzlétl i policejní vrtulník s tzv. bambi vakem. „Oheň se podařilo dostat pod kontrolu až po šesti hodinách, zasažena byla plocha 32 hektarů,“ konstatoval mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš.

Předběžná škoda se pohybuje kolem 100 tisíc korun, příčinu rozsáhlého ohně zjišťují vyšetřovatelé.

V hlavní roli lidská neopatrnost

Ze shrnutí příčin červnových zásahů vyplývá, že nejčastějším důvodem je lidská neopatrnost. V obdobích sucha je zvýšené riziko vzniku požárů v přírodním prostředí, upozorňují hasiči.

„Nejčastěji to jsou meze, louky, lesy a pole. Je proto potřeba pohybovat se v těchto lokalitách obezřetně. Týká se to zejména zacházení s nedopalky, rozdělávání otevřeného ohně, jako je grilování, opékání, pálení biologického odpadu,“ podotkl mluvčí.

Lidé by si měli uvědomit, že vyschlé porosty velmi snadno hoří. Nesmí proto v lese rozdělávat oheň a ani v blízkosti padesáti metrů od hranice lesa. „Při pálení biologického odpadu je třeba respektovat povětrnostní podmínky, mít po ruce dostatek hasiva a nenechat ohniště dohořet bez dozoru,“ zní základní rady hasičů.

Video: Podívejte se na obří požár pole z výšky, plameny zpustošily desítky hektarů plochy!
Video
Video se připravuje ...

Obří požár pole z výšky, plameny zpustošily desítky hektarů plochy! David Malík

Fotogalerie
6 fotografií