Praporčík Josef Portl, který slouží u policie desátým rokem, zvítězil s výrazným náskokem před Patrikem Slívou (Moravskoslezský kraj) a Václavem Langrem (Liberecký  kraj).  

„Žádné představy o umístění jsem neměl. Vítězství ale potěší, to neskrývám. S kým to oslavím? Asi nejdřív doma s manželkou,“ svěřil se Blesku policista krátce po zveřejnění výsledků.

Na čtvrtek vypulírovalo 28 dopravních policistů uniformy, oprášilo teorii a zamířilo do Brna. Prošli kvalifikací do finále soutěže o nejlepšího dopravního policistu Česka. Čekaly je teoretické testy z dopravních předpisů, jízda zručnosti a nakonec skutečný vrchol: umění zvládnout sám uprostřed křižovatky s vypnutou světelnou signalizací proudy aut ze všech směrů!

Vybraná křižovatka ulic Vídeňské a Poříčí rozhodně nebyla žádnou procházkou růžovým sadem. Po 10. hodině dopolední tady doprava zhoustla, přesto žádný z kandidátů na prestižní titul nepřivedl svými pokyny řidiče do zmatku.

„Soutěžní křižovatka nebyla nejtěžší, na druhou stranu je na ní silný provoz.  V Brně bych za nejobtížnější označil Koliště-Cejl vzhledem k velké rozloze, člověk se tam docela dost nachodí,“ řekl vítěz soutěže Josef Portl.

Video
Video se připravuje ...

Rozhodčí Jan Potucký vysvětlil soutěžní pravidla řízení křižovatky dopravním policistou. Zdeněk Matyáš

„Reprezentuji Prahu a tam máme mnohem horší oříšky. Snažím se tak, jak je zvykem, preferovat městskou dopravu a hlídat si chodce, aby se jim nedostala auta do zad,“ svěřil se přespolní Jaroslav Hulvák, který šel na »plac« jako vůbec první.

A jak rozumí tuzemští řidiči pokynům dopravního policisty poté, co zhasnou semafory? „Obecně tipuji, že tři čtvrtiny vědí, co jim ukazujeme. Občas mají problémy ženy a starší řidiči,“ usmíval se dopravní policista z Prahy.

Finále bez policistek

Soutěžící se střídali uprostřed křižovatky v tříminutových intervalech. Pro některé šoféry to byla na známém místě nečekaná změna, na píšťalku, bílou regulku v ruce mužů zákona a občas i takřka taneční obraty policistů si ale brzy zvykli.

Jediným zklamáním se stal fakt, že mezi finálovou osmadvacítkou chyběly ženy! „Je to určitě škoda, soutěž by oživily nejen kvůli konkurenci kolegům, ale i z pohledu řidičů,“ usmíval se bývalý policista a dnes rozhodčí Jan Potucký.

Bez rukaviček bod dolů!

A co přísní rozhodčí na Poříčí bedlivě hlídali? „Hodnotíme pět kritérií. Ústroj soutěžících, srozumitelnost pokynů, zohlednění dopravní situace, ústrojovou kázeň a jasnost pokynů,“ vypočítal Potucký. A vzápětí strhl jednomu z policistů bod. „Zapomněl si navléci bílé rukavičky,“ vysvětlil.

Kreace dopravních policistů v přetíženém místě ale vesměs ocenil. „Dnes jsem mile překvapen, výkony se mi zdají rok od roku lepší. Na druhou stranu má spousta šoférů, kteří si navykli na světelné křižovatky, při spatření dopravního policisty a jeho pokynů docela potíže,“ shrnul Potucký.  

Video
Video se připravuje ...

Dopravní policista Jaroslav Hulvák reprezentující Prahu zvládl přetíženou brněnskou křižovatku Vídeňská-Poříčí s přehledem. Poradil si i s neplánovaným průjezdem záchranky. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
17 fotografií