Lolek přicestoval z Gdaňsku, už týden na něj čeká pětiletá konžská lvice Kivu. Párek mladých šelem se má stát letos prvořadou atrakcí brněnské zoo. Teprve dvouletý Lolek je kliďas, roli taťky prý zvládne. Svůj nový výběh si hned po vystoupení z přepravní bedny řádně očichal a označkoval. A jako správný prominent si i spokojeně zařval!

Lví páreček k sobě ani do výběhu zatím chovatelé nepustí. Neskrývají přitom napětí. „První přímý kontakt může být velmi bouřlivý, chovatelé to ale zvládnou,“ řekl šéf zoo Martin Hovorka.

Oba lvi mají v ubikaci k dispozici vlastní box a seznamovat se budou přes kontaktní místo. Pokud vše půjde hladce, poprvé se tváří v tvář setkají za 14 dní na odstavném dvorku. Koncem srpna je už poprvé uvidí i veřejnost.

Nový pavilon

Novou expozici brněnská zoo slavnostně otevře 26. srpna. Stála 17 milionů a má umístění odpovídající významu. Leží u Africké vesnice na samém vrcholku Mniší hory a zaujímá 5000 čtverečních metrů. Lvinec využívá zeleň a členitost terénu. Doplněný je jezírkem a pahorky, které šelmy rády využívají k odpočinku. Členitý terén lemuje návštěvnická trasa. Lidé budou moci lvy pozorovat u osamocené domorodé chýše, havarovaného letadla nebo přes průhled v bujné vegetaci.

VIDEO: Podívejte se, jak se lvice Kivu zabydlovala v novém domově.

Fotogalerie
24 fotografií