Nepříjemná událost se stala v násadkovém rybníku společnosti Rybníkářství Pohořelice, která patří na jižní Moravě k největším producentům živých ryb. Sbírání mrtvých ryb zabralo celé dopoledne.

Únik škodlivin z okolí?

Co se stalo, zatím nikdo netuší. „Nevíme přesné příčiny, proč k tomu došlo, proto jsme požádali patřičné orgány o spolupráci. Máme i podezření na to, že mohlo něco vniknout do přítokové vody, třeba z okolních polí nebo někde z čističky. Ty ryby byly v dobré kondici, stalo se to nárazově,“ reagoval ředitel společnosti Roman Osička.

Firma měla většinu uhynulé produkce převážet do jiných rybníků. Jednalo se o kapry, tolstolobiky, sumce a candáty. Část z násad přežila, její osud je ale podle Osičky nejistý. „Ty, co zůstaly, zkusíme do rybníků vysadit. Těžko ale říct, jestli se chytí,“ řekl ředitel.

Co se stalo, prozradí analýza vzorků vody

Rybářům pomáhali se sběrem hasiči z Vyškova, během dopoledne dorazila chemická laboratoř z Tišnova. „Nabereme vzorky vody pro analýzu. Kdy budou výsledky, nedokážu momentálně říci,“ sdělil mluvčí hasičů Filip Venclovský.

Rybářství Pohořelice obhospodařuje 1409 hektarů vodní plochy, což představuje 145 nádrží na území 10 měst a obcí na jižní Moravě od Břeclavi až po Blansko. Z toho 133 nádrží patří společnosti, 12 je v pronájmu.

Video: Podívejte se na tragédii na novozélandské pláži. Moře na ni vyplavilo na 400 velryb!