Místo i po letech přitahuje zvědavce. Přestože je vila oplocena a vstupní brána s obřím motýlem uzamčena velkým řetězem, dovnitř se dá lehce dostat. „Vstup i pohyb uvnitř je pochopitelně na vlastní nebezpečí,“ řekl Blesku Martin Hledík, právní zástupce současného majitele. Naposledy s nemovitostí disponovala společnost A. M. Credit Holding.

Stačí mít 25 milionů!

„Kupní cena nemovitosti činí 25 milionů korun, do čehož se promítá i fakt, že jde o jedinečné místo. Pochopitelně však bude nutná rekonstrukce. Na druhou stranu majitel s prodejem nespěchá, netlačí ho čas,“ řekl Hledík s tím, že většina zájemců se spíš než o koupi, zajímá o prohlídku objektu. Před časem se hovořilo o plánech vilu srovnat se zemí a na místě postavit bytový dům. Tato varianta podle Hledíka padla.

Na někdejšího podnikatele Hošnu a bujaré večírky v jeho vile vzpomínají i po letech sousedé. „Žilo to tady. Ale že bychom u plotu čekali, koho ze slavných uvidíme, to zase ne,“ svěřila se obyvatelka nedalekého rodinného domu.

Rudolf Hošna? „Toho jsem neviděla více než dvacet let. Byl zavřený, potom utekl na Slovensko. Žila tady jeho matka, pak se objevila jeho manželka Barbora a teď je tady pusto a prázdno,“ dodala.

Ruda, velký podnikatelský talent

Rudolf Hošna, který před sametovou revolucí pracoval jako kulisák a pohyboval se v šedé ekonomice, po listopadu 1989 zúročil svůj podnikatelský talent. Rozjel prodej kovodžínoviny (český vynález látky s metalickým leskem), investoval do tanečního klubu a prodeje luxusních vozů. Peníze »nalil« i do filmu Trhala fialky dynamitem.

„Rudu znám osobně, on nebyl zlý. Měl nepochybně velký podnikatelský talent, jenže časem se na něj nalepila řada lidí, hlavně proto, že měl najednou spoustu peněz. A asi mu to přerostlo přes hlavu,“ míní někdejší Miss Morava 1991 Romana Štrynclová.

Za hranou zákona

Hošna se nakonec dostal do křížku se zákonem kvůli odběru 130 škodovek, které nezaplatil a obratem prodal. V roce 2007 mu Vrchní soud v Olomouci potvrdil osm a půl roku vězení. Hošna, který přesídlil na Slovensko a získal tam i občanství, byl nakonec zatčen na základě eurozatykače. Nepomohlo mu ani dovolání k Nejvyššímu soudu. Nastoupil do vězení, na svobodu byl podmínečně propuštěn v polovině trestu.

Hošna s bratrem u sousedů rozjeli agenturu

V posledních letech žije v Bratislavě, kde působí jako producent ve firmě Music Academy, jejímž »dítětem« je hudební agentura Atelier Babylon. Majitelem agentury je Hošnův bratr Bohumil. Mezi hvězdami české a slovenské populární hudby, které v klubu Babylon Bratislava v centru města vystoupili, jsou třeba Kryštof, Chinaski, Čechomor, Monkey Bussines, Ben Cristovao, Tomáš Klus, Dan Bárta, Mandrage, XindlX, Iné Kafe, IMTsmile, Rytmus, Majk Spirit či Richard Muller. Jen v dubnu se v klubu podle rozpisu uskuteční 12 koncertů.

„Ruda je nejspíš v pohodě. Dělá to, co umí a co ho baví,“ tvrdí Romana Štrynclová. Sám Hošna se s novináři nebaví, před lety se nechal slyšet, že o něm bylo již vše napsáno.   

Fotogalerie
43 fotografií