Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podnikatel se chlubil vymyšleným přátelstvím s šejky: Dostal 7,5 roku za podvody!

Autor: Vlaďka Hradská - 
25. září 2014
10:23

Na sedm a půl roku poslal českobudějovický krajský soud do vězení pražského podnikatele Karla Heverleho (62), který sliboval českým firmám lukrativní zakázky v Kataru. Vylákal od nich téměř 30 miliónů a ty utratil za auta a nemovitosti.

„Jsem osobním přítelem královské rodiny v Kataru, mám styky s vlivnými lidmi v této zemi a zajistím vám lukrativní obchodní transakce,“ v tomto duchu oslovil pražský podnikatel několik českých firem a uspěl. Zástupci stavebních společností mu uvěřili, zřejmě se nechali ovlivnit i fotografiemi se šejky, jimiž se Heverle chlubil.

Vyplatili mu různé částky na zajištění zakázek, o kterých by se jim jinak ani nesnilo. Netušili ale, že zůstane jen u slibů. Heverle sice do Kataru jezdil, žádné konkrétní transakce ale nezajistil. Nejvíc na jeho sliby doplatil jihočeský podnikatel Josef Jůn. Slíbil mu, že bude v bohaté zemi stavět pro člena královské rodiny obchodní centrum a byty za dvě a půl miliardy.

„Vzal mě i do Kataru, vše vypadalo věrohodně. Dal jsem manželce pokyn, aby poslala na číslo účtu skoro 27 miliónů. Výsledkem byla jakási obecná smlouva, kde nebylo nic konkrétního. Žádná výstavba nákupního centra se nekonala a já mám na krku jednu exekuci za druhou,“ řekl už před časem Blesku nešťastný podnikatel.

Heverle skončil ve vazbě poté, co policie u něj udělala razii, zajistila několik pasů a načerno držené zbraně. Za mřížemi už shodil 20 kilogramů. Rozsudek včera vyslechl bez emocí. S rozhodnutím soudu nesouhlasím. Jednal jsem v poctivém obchodním vztahu,“ řekl a na místě se odvolal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi