Epopej nyní zamíří na tři měsíce do Japonska, kde má výstava vernisáž 7. března. Tamní výstavní prostory a jejich zabezpečení včetně klimatu Třetina nekritizuje. Trnem v oku je mu následný přesun do Číny. „Tam je špatná vlhkost a teplota. Od dob vzniku jsou v plátnech plísně, které nyní spí. Když se změní prostředí, které nebude kvalitní, hrozí, že houby začnou růst a plátna se zničí,“ zdůraznil Třetina.

Jenže ministerstvo o této výstavě zatím nemá rozhodnuto. „Slovanská epopej se po ukončení výstavy v Japonsku bude vracet do ČR, kde bude uložena po dobu dalších 4 měsíců. Podmínky pro možný vývoz do Číny ještě nejsou zcela jisté a ověřené,“ uvedla mluvčí ministerstva Simona Cigánková.

Komenský v ohrožení

Podle starosty je řada pláten poškozena a cesta do Asie by se na nich mohla dále negativně podepsat. Konkrétně zmiňuje plátna Slované v pravlasti, Jan Ámos Komenský, Petr Chelčický a Obrana Szigetu.

„Je s podivem, že nepřihlížíte k názoru dalších expertů – Václav Girsy, Karla Strettiho a Josefa Šulce, podle nichž je přeprava obrazů nevhodná a hrozí nenávratné poškození,“ upozorňuje ministra Třetina.

Starosta: Jste za stav pláten osobně zodpovědný

„Jsem si jistý, že i Vy chcete pro budoucí generace zachovat tuto kulturní památku. V opačném případě byste neměl být ministrem kultury České republiky. Stejně jako jste zodpovědný za vydání rozhodnutí k vývozu díla, jste osobně jako ministr kultury odpovědný za případné škody, které tím vzniknou,“ apeluje Třetina na ministra kultury Daniela Hermana.

Ministerstvo však kontruje: „Zda budou podmínky pro povolení vývozu kulturní památky do zahraničí dostačující, to samozřejmě ověřují naši odborníci z památkové sekce, kteří věc posuzují s nejvyšší mírou zodpovědnosti a s maximální profesionalitou,“ dodala mluvčí.

Slavná epopej

Slovanská epopej představuje cyklus dvaceti velkoformátových obrazů, kterým malíř Alfons Mucha shrnul dějiny slovanských národů. Cyklus vznikal v letech 1912 až 1926 v ateliéru na zámku Zbiroh. Mucha dokončované obrazy postupně podmínečně předával Praze s tím, že pro ně vytvoří samostatné prostory. Dílo bylo poprvé vystaveno v roce 1928 ve Veletržním paláci. Během okupace bylo dílo ukryto před fašisty.

V letech 1963 až 2011 byly obrazy vystaveny na zámku v Moravském Krumlově. Po dlouhých sporech skončilo pět pláten z cyklu v dubnu 2011 ve dvoraně Veletržního paláce.

Fotogalerie
6 fotografií