Kluci se narodili předčasně. Nějakou dobu byli bez kyslíku a kvůli tomu trpí spastickou formou obrny. Alena zůstala na výchovu synků už pár dní po porodu sama. Pomáhá jí dcera s babičkou Alenou (63), do domu v Újezdě u Brna chodí také asistenti, které si musí platit.

Na zdravotníky jí naštěstí přispívá nadace Pomozte dětem a Klub Dvojčat a vícerčat. Příští rok v červnu oslaví trojčata 15. narozeniny. „A kluci také dostanou svoje občanky!“ hlásí hrdě maminka, která zároveň žije svůj sen.

Ví, že postupem času se stav kluků bude zhoršovat, a jí samotné i obětavé babičce ubývají síly. Celodenní péče pak už nebude doma možná.

„Do ústavu své děti nikdy nedám. Chtěla bych proto s dalšími maminkami postižených dětí postavit v Újezdě nebo někde nablízku dům, kde by o své děti mohly samy pečovat rodiny,“ svěřila se Blesku Alena.

Kluci chodí do školy

Když jsou kluci v pořádku, jezdí do školy. Alena Kosmáková pro ně našla místo ve speciálním pedagogickém centru brněnské školy v Kamenomlýnské ulici, a letos jsou už sedmáci.

Chce postavit dům pro postižené

Před pár týdny zaregistrovala na úřadech spolu s kamarádkami soukromý ústav. Nazvaly jej Společnou cestou s námi. „Měly jsme už vyhlídnutý domeček, byl ale předražený. Nejlíp by bylo koupit pozemek a postavit vše na zelené louce. A tak hledáme,“ vypráví máma. Zatím je na účtu veřejné sbírky pro vysněný ústav 40 000 korun. Zapotřebí budou miliony.

Fotogalerie
23 fotografií