Na střední škole prohrál z hecu první dvě stovky. A řekl si, že už nikdy. Jenže brzy byl v hernách jako doma. Když okradl spolužáka, následoval vyhazov. Začal si půjčovat po kamarádech a známých, později už v práci v rodinné firmě sáhl do pokladny. „Abych mohl přes den pracovat a večer to táhnout v herně, došlo i na kokain,“ svěřil se Blesku.

Oblíbil si ruletu. Klasickou s krupiérem v kasinech stejně jako elektromechanickou v hernách. S kamarádem objížděli domácí kasina, peníze nechali i ve Vídni, Bratislavě či ve španělském Alicante. „V kapse máte čtvrt milionu a ráno odcházíte bez koruny. Přemýšlíte, kde si půjčit a jak to vyhrát zpátky,“ popisuje Jirka myšlení patologického hráče.

V ruletě celkově protočil podle svých odhadů 5 až 7 milionů korun. „A jeden až dva miliony jsem tam nechal. Přesně už to nikdo nespočítá,“ shrnul nelichotivý výsledek.

Před třemi roky přišel kolaps. Už nemohl dál, dlužil, kam se podíval. Pronásledovali ho věřitelé, nabral si nevýhodné půjčky v bankách, přes internet, na zavolání či přes SMS zprávu. „Našel jsem si léčebnu. Čekání, než nastoupíte, je to nejhorší, co může být. Uděláte ještě jednu jízdu, kdy nasekáte poslední průsery,“ říká Jirka.

V léčebně strávil pět měsíců. Teď dochází jednou za tři týdny k psychoterapeutovi. Skončil v osobním bankrotu, ale získal práci. V příštích pěti letech bude splácet každý měsíc téměř pět tisíc – na dluhy z her. Rodina mu dala poslední šanci, našel si přítelkyni. „Všechno jsem jí řekl, ať ví, co jsem zač. Jestli odolám? Nevím, co odpovědět. Nezbývá mi, než s tím zápasit každý den. Až do konce života,“ přemítá mladý muž nad budoucností.

Z pohledu odborníků

„Do našich služeb přicházejí lidé, kteří své hraní či sázení přestali mít pod kontrolou. Pronásledují je pocity viny, trápí zhoršené vztahy s rodinou a blízkými. Přiznat si problém sám sobě i před rodinou jsou první kroky. Následuje možnost probrat situaci s terapeutem, což zvyšuje šanci na zastavení kolotoče proher, marného toužení po výhře a zadlužování, které problémové hráčství doprovází.“

Jarmila Krajčová, psycholožka, Centrum komplexní péče pro hazardní hráče ve Zlínském kraji, Společnost Podané ruce

„K nebezpečí patologického hráčství výrazně přispívají i moderní technologie. Soudě podle našich pacientů, přibývá těch, kdo mají problémy kvůli hazardu přes internet. Známý je případ zpronevěry 12 milionů korun. Šlo o člověka, který sázel přes internet na sportovní zápasy.“

Primář Karel Nešpor, Psychiatrická nemocnice Bohnice

Fotogalerie
4 fotografie

Co radí odborníci hráčům, kteří se léčí ze závislosti?

 

  1. Přiznejte si problém a chovejte se podle toho.
  2. Vyhněte se jakémukoliv hazardu i všemu, co s ním souvisí.
  3. Vyhýbejte se také přímé i skryté reklamě.
  4. Nenoste u sebe větší částky a platební kartu. Omezte přístup k penězům.
  5. Zvolte bezpečné a klidné zaměstnání, tj. práci bez nočních služeb a bez přístupu k penězům.
  6. Rodině i přátelům poctivě řekněte o problému s hazardem a dluzích.
  7. Spočítejte své dluhy, realisticky odhadněte možnosti splácení a věřitele informujte. Dluhy splácejte postupně, plánovitě a předvídatelně.
  8. Dluhy je třeba splácet bezhotovostně, aby se předešlo recidivě.
  9. Uvědomte si, že váš hlavní problém nejsou dluhy, ale patologické hráčství.
  10. Posilujte motivaci. Připomínejte si ztráty z hazardu, vnímejte jeho rizika a výhody střízlivého života.
  11. Využívejte linky telefonické pomoci, např. 284016666.
  12. Choďte na setkání anonymních gamblerů.