Nejznámější světovou památku paleolitické kultury převezli v úterý vědci z Moravského zemského muzea do technologického centra firmy Fei vyrábějící mikrotomografy. Pod nimi se soška nahé ženy podrobí detailnímu zkoumaní. Archeologové chtějí díky analýzám získat detailní představu o tom, jak byla soška vyrobená.

Podívejte se na video s Věstonickou venuší:

Video
Video se připravuje ...

Věstonická venuše se stěhovala v doprovodu zakuklenců Blesk TV


 „Budeme se snažit identifikovat vnitřní strukturu sošky, tedy jestli byla z jednoho kusu hlíny. Chceme také získat podrobnější informace o záhadných vrypech, dutinách a prohlubních sošky,“ uvedla mluvčí Moravského zemského muzea Eva Pánková.

Věstonická venuše je stará 25 tisíc až 29 tisíc let. Objevil ji tým vědců vedený Karlem Absolonem 13. července 1925 v pravěkém ohništi na sídlišti lovců mamutů. Ve zbytcích ohniště ležela rozlomená na dva kusy, které zpočátku ani nevypadaly, že patří k sobě.

Věstonická venuše
Autor: Profimedia.cz

Teprve po očištění se ukázalo, že se celek podobá ženské postavě. Nyní zůstává venuše trvale uložená ve speciálním sejfu, který je na utajovaném místě. Muzejníci s ní nechtějí moc manipulovat, aby se nepoškodila. 

V roce 2004 podstoupila soška důkladné prozkoumání na tomografu. Výsledky potvrdily, že venuše je z jemné hlíny smíchané s vodou. Jsou v ní ale navíc i malá bílá zrníčka, což může být vysrážený vápenec nebo úlomky kostí. Objevil se také pikantní detail: na hýždích sošky se zachoval otisk prstu dítěte starého asi deset let.

Fotogalerie
9 fotografií