Brněnský primátor dodal, že spolupracuje s policií na zvýšení bezpečnostních opatření. Trestní oznámení zatím nepodal.

Islámské kulturní centrum s modlitebnou v Metodějově ulici chce založit spolek Ahlulbayt. „Obecně nikdo nic nepovoloval, a proto není čemu zabránit. Nedovedu si představit, na základě čeho bychom tomu měli zabránit,“ uvedl Vokřál.

Podle něj jsou výhrůžky směrem k němu a dalším představitelům města nepřijatelné. „Chápu nervozitu a napětí, které ve společnosti jsou, ale aby se vyhrožovalo na úrovni města, to je nedůstojné a nevhodné. Lidé, kteří se nás snaží zastrašovat, by měli zvážit, s čím si zahrávají,“ dodal Vokřál. Věc řeší s městskou policií, která spolupracuje se státní policií. Již byla zavedena řada opatření k posílení bezpečnosti.

Případným kulturním centrem s modlitebnou se už minulý týden zabývalo zastupitelstvo městské části Královo Pole, kam si přišli stěžovat občané. Zastupitelstvo z toho vyvodilo závěry.

„Zaúkolovalo mě, abych se obrátila na stavební a živnostenský úřad, hygienickou stanici a státní požární dozor s žádostí, jestli je v pořádku účel, pro který byla budova zkolaudována. Podle mých informací byla zkolaudována jako administrativní budova a zastupitelé měli pocit, že její zamýšlené užívání je s tím v rozporu,“ řekla starostka Králova Pole Karin Karasová. Podněty na úřady už podala, podle ní však budou výsledky trvat několik týdnů.

Obrazem z brněnské mešity:
Fotogalerie
7 fotografií