"Jednání o vazbě bude neveřejné," řekla dnes ČTK mluvčí městského soudu Petra Hovorková. Justiční stráž přivede Dahlgrena z vazby do jednací síně soudu v novém justičním paláci. Povede jej částí oddělenou od prostor pro veřejnost. "Můj klient je srozuměný s tím, že šance na případné propuštění nejsou velké," řekl ČTK Dahlgrenův advokát Richard Špíšek. Podle informací ČTK opětovně navrhne v pondělí soudu, aby Dahlgrena propustil na kauci. Špíšek to nekomentoval. Soud kauci v minulosti zamítl.

Rozhodnutí o prodloužení vazby se koná v době, kdy psychiatři a psychologové podle informací ČTK dokončují znalecké posudky týkající se duševního stavu cizince. Pro objasňování případu budou klíčové. Motiv činu totiž není znám a neví se, zda se vražda nemohla stát za situace, kdy si obviněný nebyl vědom důsledků svého jednání. Policie již Dahlgrena k případu vyslechla. Věc ale kriminalisté zatím odmítají komentovat.

Dahlgren byl ve věznici měsíce umístěn na psychiatrickém oddělení tamní nemocnice. V uplynulých dnech byl ale přeřazen na celu. "Je tam ale na bezpečnostním oddělení," řekla ČTK mluvčí věznice Dana Krejčířová. Vysvětlila, že bezpečnostní oddělení je určeno pro zadržené, kteří by mohli být nebezpeční pro okolí. Podrobnosti k tomu ale mluvčí neuvedla.

Dahlgren je podezřelý z toho, že v roce 2013 zavraždil v Brně Ivanovicích svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. Po činu prý založil v jejich rodinném domě požár. Mrtvé objevili při likvidaci požáru přivolaní hasiči. V tu chvíli se již Dahlgren vracel letecky do USA. Po přistání jej na letišti v jeho vlasti zadržela policie. Dva roky se pak vedla jednání, zda jej USA vydají ke stíhání do ČR. Stalo se tak loni v srpnu, přičemž Dahlgren je prvním Američanem vydaným do Česka ke stíhání.

Fotogalerie
27 fotografií