Slovácká suita skladatele Vítězslava Nováka, která je jakýmsi obrazem svátečního dne na slovácké vsi na přelomu 19. a 20. století, neinspiruje filmaře poprvé. Už v roce 1966 natočil obdobný dokument v brněnském studiu Československé televize režisér Kuba Jurečka.

"Nový dokument navazuje na tradici folklorních pořadů, které televize v minulosti vyvážela z Brna do celého světa. Téma a samotná poetika tohoto snímku zároveň ukazuje stále živoucí formu folkloru z oblasti Slovácka," uvedl dramaturg ČT Martin Polák.

Novákova kompozice přibližuje tři základní momenty života zdejších lidí - křesťanskou víru, lásku a přirozenou muzikálnost. Podle Šindara je dnešní svět sice jiný. "Moje pojetí suity ukazuje, že všechny prvky, které ovlivňovaly život lidí v minulosti, v něm stále nacházíme," doplnil.

Cílem díla je ukázat svět moravského Slovácka dnešníma očima. Tvůrci nezůstávají jen na Horňácku, ale zachycují i další slovácké regiony. Ke spolupráci přizvali zpěvačku Ivu Bittovou, která je živým důkazem vývoje lidové písně. S vlastní interpretací některých hudebních vět vystoupí také kapela Lesní zvěř či Musica Folklorica se zpěvákem Martinem Prachařem.