Audit provede společnost KPMG ČR. "Trvat bude zhruba čtyři týdny," uvedl Vokřál. Hlavním důvodem auditu jsou podle něj spekulace, že má společnost netransparentní hospodaření. "Máme ve firmě sice jen pět procent akcií, ale nemůžeme si jako město dovolit, aby se tvrdilo, že jsme ve společnosti, která přinejmenším nenakládá s penězi řádným způsobem. Město se každoročně na Grand Prix podílí částkami v milionech korun," zdůraznil Vokřál.

Doplnil, že o Automotodromu slyšel mnoho silných řečí ať už ze strany kraje, ministerstva školství nebo z jiných stran. "Pokud bude audit v pořádku, všechny řeči se ukážou jako liché," dodal Vokřál.

Stejně situaci vidí i Smetana. "Audit vítáme, protože to může utnout debaty o neprůhlednosti hospodaření," řekl Smetana. Většinovým vlastníkem společnosti je Rafas Holding, kterou ovládá Karel Abraham, otec motocyklového závodníka Karla Abrahama mladšího.

Velká cena Brna je v posledních letech ve ztrátě kvůli vysokému poplatku na získání licence od promotéra mistrovství světa společnosti Dorna. Poplatek činí zhruba 70 milionů korun.

Právě kvůli ztrátovosti akce už loni Automotodrom vyhlásil, že závody letos pořádat nebude. Do celé situace se ale vložil Jihomoravský kraj v čele s hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD), který přislíbil, že na letošní ročník sežene peníze od vlády, města a podílet se bude i kraj. Pro příští ročník chce kraj získat licenci sám prostřednictvím vlastní společnosti. Nyní je však nutné uhradit dluh 30 milionů korun Dorně za loňský ročník Grand Prix. Peníze na to má od státu Jihomoravský kraj, který je promotérovi hodlá poslat do konce března.