Čtyřkoalice má dohromady 31 mandátů, což je nadpoloviční většina v 55členném zastupitelstvu. Brno dosud vedla koalice složená z ČSSD a ODS. Primátorem byl osm let Roman Onderka (ČSSD), který dnes na dotaz ČTK uvedl, že brněnská ČSSD se k nové koalici vyjádří, až bude podepsána koaliční smlouva a bude znám její obsah.

Budoucí primátor Vokřál řekl, že nyní podepsaná dohoda definuje priority nové koalice, rozdělení působnosti a zastoupení v radě a ve výborech. "Vyjadřuje také svobodnou vůli pokračovat po dobu čtyř let tohoto volebního období v koalici," dodal. Podle něj bude finální podoba koaliční smlouvy stejná ve všech hlavních bodech. "Lišit se bude v některých formulacích, které musíme dopracovat a zpřesnit, abychom se pak nedohadovali, co jsme jak mysleli," vysvětlil Vokřál.

Kromě primátora budou čtyři náměstci. "Každý koaliční partner bude mít jednoho," uvedl Vokřál. První náměstkyní se stane lidovkyně Klára Liptáková, která bude mít na starosti majetkový odbor s bytovou tematikou a školství. "Jsem naprosto spokojená. Všichni partneři mohli vyjádřit své priority a panuje mezi námi vstřícnost a vzájemný respekt," sdělila ČTK Liptáková.

Dalším náměstkem bude lídr Žít Brno Matěj Hollan, pod kterého bude spadat kultura, sociální oblast a zdravotnictví. "Jsem absolutně spokojený, že jsme se dohodli. Je dobré, že se dosavadní primátor Onderka dostal do opozice. Hodláme vše začít otevřenou radnicí," uvedl Hollan.

Zelení musí jméno svého náměstka probrat v klubu, ale zvažují na pozici Martina Andera, který dělal náměstka Onderkovi v letech 2006 až 2010. V jeho gesci bude územní plánování a životní prostředí. "Volby ukázaly, že lidé chtějí změnu. Vytvořit koalici ze dvou opozičních stran a dvou nových hnutí je zárukou změny," sdělila ČTK Jana Drápalová, která vedla do voleb zelené. Kromě zastupitelky města bude starostkou brněnského Nového Lískovce. O náměstkovi bude rozhodovat hnutí ANO. V kompetenci bude mít dopravu a investice a pod primátora budou spadat věci jako mezinárodní spolupráce a bezpečnost. Kromě toho bude mít ANO tři radní, lidovci dva radní a Žít Brno jednoho radního. Za zelené žádný radní nebude.

"Vymění se vládní elita. Kdo vládl, bude v opozici a opozice se dostane do vedení se dvěma novými hnutími. Změna je dobrá v tom, že voliči hlasovali jinak a projeví se to ve změně politiky, což je z hlediska fungování demokracie důležité," okomentoval dění na brněnském magistrátu politolog Stanislav Balík. Lidé podle něj budou mít pocit, že hlasem rozhodli. "Občané vidí, že má jejich hlas sílu, což je strašně důležité. Velmi pravděpodobně bude politika vypadat jinak než dosud, ale je předčasné spekulovat jak. Zajímavé bude sledovat dosavadního primátora Romana Onderku v roli lídra opozice," řekl ČTK Balík.

Podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se bude muset brněnská sociální demokracie bude muset zamyslet, jak lépe oslovit voliče v Brně. "Určitě povede i personální diskuzi, ale já jí do toho nebudu zasahovat ani to nebudu předjímat," řekl dnes ČTK. Povolební vyjednávání v Brně podle něj odpovídá volebnímu výsledku.

Koaliční partneři se shodli na tématech jako doprava a nechtějí také zvyšovat zadlužování města. Společnou řeč našli i v tématech, kde se zcela neshodli. Patří mezi ně například modernizace železničního nádraží, holdingové řízení městských společností, ale také například otevřenost radnice. Kompromisy v rozdílných pohledech hledali zástupci i pracovní skupiny partnerů od pondělí.

ANO bude prosazovat co nejméně politiků v městských firmách a transparentní radnici. Ta se zamlouvá i nováčkům na politické scéně z Žít Brno, kteří chtějí také více zatáhnout obyvatele do rozhodování o městě. Lidovci plánují podporu malých a středních podnikatelů a zaměří se také na mladé rodiny a seniory. Zelení zase chtějí vyřešit polohu hlavního vlakového nádraží v Brně a zlevnit roční jízdenku na městskou hromadnou dopravu tak, aby motivovala lidi jezdit MHD. Tím by bylo v ulicích méně aut a zlepšilo by se podle zelených životní prostředí.

Komunální volby v Brně vyhrálo hnutí ANO se ziskem 13 mandátů před druhou ČSSD s 11 mandáty. ČSSD tak neobhájila vítězství před čtyřmi lety. Třetí Žít Brno a čtvrtí lidovci získali shodně sedm mandátů. Zelení mají čtyři zastupitele. Spolu s ČSSD bude v opozici ještě pět zastupitelů za ODS, čtyři komunisté a čtyři zástupci TOP 09.

Onderka dnes uvedl, že termín ustavujícího zastupitelstva zatím není znám a bude stanoven v zákonné lhůtě. Ustavující zasedání svolává dosavadní starosta, respektive primátor. Má se konat do 15 dnů ode dne, kdy uplyne zákonná lhůta, v níž lze volby napadnout u soudu. Na soud se lze takto obrátit během deseti dnů od vyhlášení výsledků voleb Státní volební komisí.