Nejvyšší trest dostal bývalý policista Miloš Almásy, který údajně s Toflem vydírání organizoval. Soud Almásyho poslal na devět let vězení a udělil mu pokutu 1,2 milionu korun. Osm let vězení a 600.000 korun pokuty dostal expolicista Eduard Slanina. Sedm let ve vězení by měl strávit Radoslav Petr. Pro nedostatek důkazů byli zproštěni viny Rudolf Setvák a Eduard Polák.

Proces byl rozložen na 59 soudních jednání. Soud při něm k 20 bodům obžaloby vyslechl bezmála 180 svědků. "Že nejsou důkazy o existenci Tofla gangu, to neznamená, že Tofl trestnou činnost nepáchal. Pokud by stanul před soudem, tak by byl s velmi vysokou mírou pravděpodobností uznán vinným ve 12 bodech obžaloby. Z našeho pohledu to byla osoba nejvýznamější," uvedl soudce. Zdůraznil, že členové gangu se coby policisté či bývalí policisté snížili pod úroveň lidí, jejichž trestnou činnost ve službě vyšetřovali. Většina z nich vinu popírá.

Státní zástupce Martin Brzobohatý navrhoval obžalovaným podstatně vyšší tresty. Podle něj by měli strávit mnozí z nich za mřížemi až o pět let více. Žalobce ale odkazoval na to, že údajná skupina byla zločineckou organizací. Soud mu nedal za pravdu. Žďárský k tomu řekl, že scházely další podpůrné důkazy, svědectví anebo policejní odposlechy obžalovaných.

Podle spisu se skupina dopustila 20 vydírání zahrnujících i úplatkářství, zneužití pravomoci úřední osoby, zločinného spolčení, návodu na ublížení na zdraví, loupeže, podplácení a účasti v organizované zločinecké skupině. Na vydírání prý vydělala miliony. Odhalena byla po 12 letech. Odsouzení si na podnikatele vymysleli obvinění a následně mu nabídli, že jeho kauzu nechá zahladit, pokud za to ovšem zaplatí.

Mezi vydíranými byl dnes už bývalý senátor z Blanenska za ODS Vlastimil Sehnal. Obžaloba uvádí, že gang hrozil obětem vraždami i únosy dětí. Pouze Almásy vinu částečně přiznává s tím, že poskytoval nestandardní právní poradenství, při něm ale prý nikdy nepoužíval výhrůžek nebo dokonce jakéhokoli násilí.

Před soudem by stanul také Tofl. V červnu 2010 ho ale vrazi zastřelili v Brně-Žebětíně před jeho domem. Vraždu si objednal kvůli finančním sporům s ním podnikatel Petr Pavel Bezděkovský. Po zatčení spáchal ve vězení sebevraždu. Za zastřelení Tofla poslal loni v říjnu Krajský soud v Brně na 19 let do vězení Radka Sobotku a Tomáše Trkana.

Kdo kolik dostal?

Miloš Almásy - devět roků se zvýšenou ostrahou, peněžitý 1,2 milionu korun pokuty (pokud ji neuhradí trest se zvýší o rok)

Eduard Slanina - osm roků se zvýšenou ostrahou, 600.000 korun pokuty (pokud ji neuhradí, trest se zvýší o rok)

Petr Křipský - 4,5 roku s ostrahou, 200.000 korun pokuty (pokud ji neuhradí, trest se zvýší o pět měsíců)

Zdeněk Oláh - tři roky s ostrahou

Milan Vítek - 5,5 roku s ostrahou, 300.000 korun pokuty (pokud ji neuhradí, trest se zvýší o šest měsíců)

Lubomír Mokrý - šest roků s ostrahou, pokuta 120.000 korun (pokud ji neuhradí, trest se zvýší o tři měsíce)

Radoslav Petr - sedm roků s ostrahou

Roman Velecký - šest roků s ostrahou, pokuta 250.000 korun (pokud ji neuhradí, trest se zvýší o šest měsíců)

Roman Procházka - pět roků s ostrahou, pokuta 100.000 korun (pokud ji neuhradí, trest se zvýší o tři měsíce)

Stanislav Dobrovolný - tři roky s ostrahou

Jaromír Šálek - čtyři roky s ostrahou, pokuta 1,2 milionu milionu korun (pokud ji neuhradí, trest se zvýší o 1,5 roku)

Rudolf Setvák, Eduard Polák - zproštěni obžaloby