Výběr filmů nabízí jak řadu příběhů odehrávající se na pozadí současného konfliktu s Ruskem, tak i ty inspirované 90. léty minulého století, kdy došlo k rozpadu Sovětského svazu, nebo obdobím druhé světové války.

„Jsme rádi, že i v letošním roce můžeme nabídnout výběr úspěšných ukrajinských filmů včetně několika velmi aktuálních novinek. Navzdory okolnostem se daří ukrajinským filmařům získávat zahraniční koproducenty, bez nichž by nové filmy nemohly vzniknout,“ říká dramaturgyně festivalu a ukrajinistika Lenka Víchová.

Podle organizátorky festivalu na brněnské straně Iryny Zabiiakové „je právě film tím mediem, skrz které se daří všestranně a bohatě prezentovat ukrajinskou minulost a současnost pro zahraniční diváky“.

Dny ukrajinského filmu
Autor: archiv

Dny ukrajinského filmu proběhnou od 5. do 9. prosince v brněnském Kině Art a 8. prosince se uskuteční povídaní s hostem po promítání filmu Já a Felix.

Festival tak bude navazovat na pražský Týden ukrajinského filmu, který se konal od 16. do 21. listopadu. Všechny filmy budou uvedeny v původním znění s českými titulky. Vstupenky je možné zakoupit na stránkách Kina Art

VIDEO: Agnieszka Hollandová: O Šarlatánovi, uzavření kin i poklescích Hollywoodu.

Video
Video se připravuje ...

Agnieszka Hollandová: O Šarlatánovi, uzavření kin i poklescích Hollywoodu Ivan Hladík, Jan Jedlička