Přípravy začaly už v říjnu. O víkendu na rozsáhlou stavbu padlo 20 balíků slámy a  50 ručně vázaných otýpek. „Pracovalo se prakticky celý den, k ruce se našlo 35 pomocníků,“ prozradil Petr.

„Základem je dřevěná konstrukce, na ni navážu králičí pletivo. Korpus vycpeme sekanou slámou a detaily dotvarujeme z dlouhé ovesné slámy,“ popsal tvůrčí proces vyučený elektrikář Petr.

„Pěstuji oves, který ručně seču kosou a pak s přáteli vymlátíme cepy. Získáme tak slámu s dlouhými stébly, potřebnými třeba k výrobě koňské hřívy. A protože jsme neměli cepy, nechal jsem jich deset vyrobit a každý rok v srpnu si uděláme dožínky s mlácením slámy. Ta pak poslouží betlému," vysvětlil Petr Filip.

Video
Video se připravuje ...

Petr Filip o stavbě unikátního slámového betlému v Pozořicích TV Blesk Zdeněk Matyáš

Inspirace i slavnou Popelkou

Letos k 50. výročí uvedení slavné pohádky Tři oříšky pro Popelku s Libuší Šafránkovou a Pavlem Trávníčkem nechybí ani Popelka na koni s princem, který jí zkouší nasadit střevíc a také historické sáně s vozkou a třemi oříšky.

„Získali jsme historické sáně, zrekonstruovali je a tak jsme k nim hledali  příběh. A protože je kulaté výročí filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku, volba byla jasná,“ podtrhl Petr. 

Unikátní slámový betlém bude v Pozořicích k vidění až do konce ledna. Nejatraktivnější pohled nabídne od 16 do 21 hodin, kdy bude nasvícený.

Fotogalerie
23 fotografií