Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vánoce v Praze: Víme, kam vyrazit za tou správnou sváteční atmosférou

/
  • Vánoční trhy na Staroměstksém náměstí v celé své kráse. (26. listopad 2022)
    19. prosince 2022 ● 05:00

    Vánoce se blíží kvapem, což s sebou často přináší stres. Jak si týden před Štědrým den naladit tu správnou vánoční atmosféru? Kromě klasických trhů Praha nabízí opravdu řadu zajímavých vánočních akcí, zážitek je i to, když se člověk sveze vánočně nazdobenou tramvají. Kam zajít nasát správnou vánoční atmosféru?

  • 1.

    Betlémské světlo

    I letos přivezou skauti betlémské světlo. Každý si bude moci zapálit svíčku a odnést si ji domu.
    Autor: Ilustrační foto Blesk

    Jak jinak se správně naladit na Vánoce než Betlémským světlem, které je chápáno jako  symbol vánočního poselství - přátelství, klidu a míru. Betlémské světlo do České republiky přivážejí z Vídně skauti a následně se podílejí na jeho šíření po celém Česku, letos se o něj starají už po třiatřicáté. Od 17. až do 24. prosince 2022 si můžete v Praze s lucerničkou dojít na vybraná místa a zapálit svíčku z plaménku zažehnutého v Betlémě. 

  • 2.

    Výstava betlémů

    ...
    Autor: archiv

    Za návštěvu rozhodně stojí výstava papírových betlémů v Betlémské kapli. První papírové vystřihovací betlémy byly v Praze vytištěny na konci 18. století. Byly to dokonalé černobílé rytiny, které se následně kolorovaly. Černobílé kopie několika tisků nám ale ze své grafické sbírky zapůjčila k vystavení Královská kanonie premonstrátů na Strahově. Výstava bude k vidění až do 2. ledna.

    Zcela jiné betlémy, a to z italského Tridentu, jsou kvidění v Muzeu Karlova mostu. Muzeum na výstavě spolupracovalo s betlémářem Pierem de Godenzem a návštěvníci tk budou moct zkrze betlémy nahlédnout do tridentských zvyků. Výstavu tvoří zejména betlémy vyřezávané ze dřeva tradičním tridentským způsobem. Součástí expozice jsou ale také betlémy z ovčí vlny, šustí, keramiky i malby na skle. Tridentské betlémy se liší svým pojetím zasazeným do horských vesnic. Často jejich dekoraci tvoří přírodní materiály jako jsou větve, mech nebo kořeny stromů. Výstava bude k vidění až do 4. února.

  • 3.

    Trhy

    Vánoční trhy na Staroměstksém náměstí v celé své kráse. (26. listopad 2022)
    Autor: Mária Rušinová

    Co by to bylo za vánoční atmosféru bez horkého voňavého svařáku, který zahřeje na těle i duši. Trhy na Staroměském náměstí jsou klasika, pokud ale toužíte po komornějším místě, neméně pěkné jsou třeba na náměstí Míru. Za návštěvu rozhodně stojí i ty na Pražském hradu, kromě trhů si tak užijete i romantický pohledna zasněženou Prahu jak z Ladových obrázků.

  • 4.

    Vánoční tramvaj

    Vánoční tramvaje a autobusy vyrazily v Praze do ulic. (26. listopad 2022)
    Autor: Martin Přibyl

    Spěcháte z práce, protože nemáte ještě napečeno ani uklizeno, a hlavou se vám honí tisíce úkolů, které je třeba do svátků stihnout. O vánoční náladě se dá jen těžko mluvit, když tu místo klasické tramvaje přijede ta vánočně nazdobená Garantujeme vám, že vás to minimálně potěší a na starosti na chvilku zapomenete. Pokud byste si chtěli udělat výlet vánoční tramvají třeba s rodinou, dopravní podnik připravil jejich jízdní řády 

  • 5.

    Světla vyprávějí

    Ve žlutých lázních je k vidění vánoční světelná instalace Světla vyprávějí
    Autor: Blesk:David Malik

    V areálu Žlutých lázní je k vidění vánoční park Světla vyprávějí. Jedná so o světelnou instalaci z více než 400 tisíc úsporných led diodových žárovek, která návštěvníkům nabídne úchvatnou podívanou a provede je parkem, kde uvidí světelnou expozici plnou zvířat z českých lesů a parků, ale také výjevů z pražských ulic či vánočních symbolů. Výstava je otevřená denně od 16 do 20 hodin a vstupenky je možné koupit buď na místě, nebo online.

    Video
    Video se připravuje ...

    Světelný park ve Žlutých lázních stojí za návštěvu Věra Exnerová

  • 6.

    Královská zahrada

    Vánoce v Královské zahradě
    Autor: Hrad.cz

    Netradiční zpestření adventu může být návštěva Královské zahrady na Pražském hradě. Zvláště v těchto dnech, kdy je Praha zasypaná sněhem, bude zahrada kouzelná. U renesanční Míčovny na vás čeká kluziště se vstupem zcela zdarma, je ale třeba vzít si brusle s sebou, půjčovna tu není. Dále je tu betlém s poníkem, oslíkem a ovečkou. Zvířátka můžete vy i vaše ratolest pohladit a nakrmit. Připraven je i prvorepublikový kolotoč (vstupné 50 Kč) a nechybí ani stánky s občerstvením.  

    Fotogalerie
    6 fotografií

     

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy