Igor Krištof, choreograf a producent akčních scén například v Janu Žižkovi či pohádce Princezna zakletá v čase si uvědomil, že převést slavný film do prostředí o rozloze 10 fotbalových hřišť je velká výzva.

„K dispozici máte prostor o rozloze 70 tisíc metrů čtvereční s převýšením 20 metrů, směs profi herců z divadel, poloamatéry, kaskadéry a jezdce na koních a nakonec musíte převést film do tohoto prostředí. To vše musíte skloubit, musíte udržet pozornost diváků, aby se orientovali, věděli, kdo je kdo,“ řekl Krištof.

Hlavních rolí Vinnetoua a Old Shatterhanda se ujali kaskadér Michal Bednář a herec Národního divadla v Brně Martin Veselý. „Letos máme k dispozici i mladé koně, chce se po nich hodně. Snažíme se jim dát náš klid. A musíme být trpěliví,“ svěřil se Vinnetou Martin Bednář.

Ten v amfiteátru účinkoval už jako pětiletý chlapec. S kaskadérskou skupinou vystupoval mj. i v Číně.

Video
Video se připravuje ...

Rozloučení s náčelníkem Apačů David Turek, Jan Jedlička

Jako profík přes koně pomohl Martinu Veselému zvládnout jezdecké scény a pochopit psychologii zvířat. „Já jsem oplátkou přispěl s hereckou přípravou, texty. Myslím, že jsme sehraná dvojice,“ usmíval se herec.

Koupili práva na tři roky

 „Podobně jako u prvního představení Vinnetou I. jsme koupili práva na tři roky. Původní scénu jsme rozebrali a komplet přestavěli. Diváci se mohou těšit na zbrusu nové a jedinečné kulisy,“ prozradil šerif westernového městečka Luboš Jerry Procházka.

Poklad na Stříbrném jezeře zahrnuje 40 účinkujících a 15 koní. Specialisté z Polska vybudovali umělý skalní masiv s vodopádem, dvěma jezery a jeskyní se zlatým pokladem. Vznikla dřevěná farma s tajnou chodbou, původní saloon se přesunul na jiné místo.

„Vnitřek farmy se při představení vysouvá po kolejnicích a publikum tak může vidět, co se děje uvnitř. Podobně je to u saloonu, kde se v patře odklápí přímo před hledištěm čelní stěna. Jsou to parádní dynamické prvky,“ prozradil Procházka.

Představení Poklad na Stříbrném jezeře budou moci diváci v Boskovicích navštívit až do konce letošního srpna. Hraje se vždy od 18. hodin. Vstupenka umožní i návštěvu westernového městečka. 

Fotogalerie
34 fotografií