Nechyběli vlci a lišky, draci, rysi, tygři, myšáci či medvědi. Všech 110 protagonistů z 6 zemí se pak vměstnalo před fotoaparát ke společnému snímku. „Majitelé chlupatých kostýmů se se zvířecí postavou vesměs vnitřně ztotožní. Jejich koníček je únikem z reality všedního dne do vysněného dětského pohádkového světa. Mnohdy jde o velmi zaměstnané lidí, třeba IT specialisty,“ prozradil jeden z organizátorů s přezdívkou Lawrence.

„V civilu dělám posunovače na dráze, V kostýmu se jmenuji Gabito, bílý tygřík. Moji rodiče si nejdřív ťukali na čelo, ale teď už jsou všichni v pohodě,“ svěřil se jeden z účastníků.

Boom odstartoval Lví král

Prapůvod převleků tzv. furries lze najít mezi sportovními maskoty v USA. Každý z větších sportovních klubů tam má svého plyšáka, s nímž se fanoušci fotí. První větší setkání se uskutečnilo počátkem 80. let 20. století. Éru chlupáčů odstartovala o deset let později slavná animovaná pohádka Lví král. Furíci vystupují s přezdívkami, upřednostňují své soukromí.

V kostýmu je horko

Kostým chlupáčů lze vypůjčit, existují i specializovaní výrobci. Ceny se pohybují od několika tisíc až ke 100 tisícům korun, kdy je v kostýmu zabudována elektronika včetně chlazení. Při srazech v teplejším období pamatují organizátoři na pauzy, kdy mohou účastníci oblečky sundat a vyvětrat se. 

VIDEO: Průvod příznivců Hvězdných válek v Praze

Video
Video se připravuje ...

Prahou prošel průvod fanoušků Star Wars. I letos se jich sešlo mnoho, nálada byla skvělá. Andrea Ulagová