Projekt je dílem vyučeného elektrikáře Petra Filipa (48) a antropoložky Martiny Bohunové Jančové (46). „V knize rekordů máme zapsáno 56 figur, letos je jich méně. Každý si ale pod obecní lípou určitě najde tu svou oblíbenou,“ řekl Blesk.cz Filip. Chybí už jen Ježíšek, kterého umístní do kolébky až na Štědrý den.  

Dřevo, pletivo, sláma

Výrobní proces celého betlému je jednoduchý. „Základem postavy je dřevěná konstrukce, na ni navážu králičí pletivo. Korpus vycpeme sekanou slámou a detaily dotvarujeme z dlouhé ovesné slámy. Balíků slámy padne na celoý betlém několik desítek,“ popsal tvůrčí proces jednotlivých figur v životní velikosti Petr Filip. Spolu s Martinou se mohou spolehnout na tři desítky pomocníků z řad přátel a místních obyvatel.

Na celou galerii padnou desítky balíků slámy. „Pěstuji oves, který ručně seču kosou a pak s přáteli vymlátíme cepy. Získáme tak slámu s dlouhými stébly, potřebnými třeba k výrobě koňské hřívy. A protože jsme neměli cepy, nechal jsem jich deset vyrobit a každý rok v srpnu si uděláme dožínky s mlácením slámy. Ta pak poslouží betlému," vysvětlil Petr Filip.

Prohlédnout si vyhlášený pozořický betlém přijíždějí lidé až z Brna. Mimochodem součástí sestavy figur je i pět metrů dlouhý brněnský drak.  

VIDEO: Petr Filip o pozořickém slámovému betlému

Video
Video se připravuje ...

Petr Filip o unikátním slámovém betlému v Pozořicích TV Blesk Zdeněk Matyáš