Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Průvodce adventními trhy v Brně: Kam na obří kolo, kde uvidíte unikátní betlém

/
  • Přehledný průvodce adventními trhy: Brno uvítá kováře, mydláře i svíčkaře.
    26. listopadu 2022 ● 05:00

    Obří ruské kolo se po roce opět vrací do nově zrekonstruovaného parku na Moravském náměstí. Druhý největší betlém svého druhu, který je proslulý po celém světě, je letos umístěn před Novou radnicí. Děti se mohou projet na historickém kolotoči. Na jaké další zajímavosti se letos mohou Brňané těšit se dozvíte ZDE

  • 1.

    Jídlo i zvonaři na Zelném trhu

    Na Zelném trhu se budou potulovat svíčkaři, mydláři, zvonaři, kováři nebo knihaři. „Advent na Zelňáku bude opět tradiční, najdete zde řemeslné výrobky, například keramiku, ručně vyráběná mýdla, soli do koupele a vánoční ozdoby. Nebude chybět doprovodný program a také dobré jídlo a pití, i to k adventnímu času patří,“ uvedl starosta Brno-střed Vojtěch Mencl. Na Zelném trhu budou stát i kolotoče pro děti a vánoční strom.

    Jídlo i zvonaři na Zelném trhu.

  • 2.

    Kolotoče na Moravském náměstí

    Do nově zrekonstruovaného parku na Moravském náměstí se vrátí velké vyhlídkové ruské kolo. Pod nohama sochy markraběte Jošta se nebude bruslit, ale vyroste tam kruhový bar.

    Děti zabaví jízda na historickém kolotoči a část stánků bude věnována dobročinným organizacím. „Ještě větší důraz bude letos kladen na kvalitní gastronomii a na dobročinnost,“ tvrdí ředitelka TIC Jana Janulíková.

    Kolotoče na Moravském náměstí.

  • 3.

    Světýlka na náměstí Svobody

    Na náměstí Svobody kromě vánočního stromu nebude chybět zimní bar a stánky s různým zbožím a pochutinami.  „Na vánočním stromě bude svítit 24 tisíc světýlek, 80 menších a 60 větších hvězd a velká špice. Nasvíceno bude i 18 stromů lemujících náměstí, a to přibližně 1,2 km světelných řetězů. Energetická náročnost světelné výzdoby je minimální, zejména díky použitým LED technologiím,“ tvrdí Miroslav Sečkář z Technických sítí Brno.

    Vánoce na náměstí Svobody.

  • 4.

    Ježíškova pošta na Dominikánském náměstí

    Dominikánskému náměstí vévodí unikátní dřevěný Halouzkův betlém, který již čítá přes stovku vyřezávaných postav. Na děti víkendech na čekají pravidelné pohádky a tvořivé dílny. Mohou také napsat dopis Ježíškovi a odevzdat ho na speciální poště právě na Dominikánském náměstí. Nechybí zde ani stánky s občerstvením. „Mezi stánkaři tentokrát uvidíte i několik zástupců z nezávislého hodnocení Gourmet Brno,” řekla Janulíková.

    Video
    Video se připravuje ...

    Halouzkův betlém bude před Novou radnicí. Hynek Zdeněk, blesk.cz

    Fotogalerie
    12 fotografií

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy