„Sbírku tvoří modely veteránů, závodních vozů ale i zemědělské a stavební techniky, vyrobené mezi lety 1950 až 1970,“ řekl náměstek ředitele muzea Josef Večeřa.

„Žena, která v něm bydlela, totiž zemřela bez dědiců,“ vysvětlila mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Michaela Tesařová.

Nepodařilo se zjistit nikoho blízkého, komu by bylo možné sbírku, kterou paní půl století až donedávna s největší pečlivostí schraňovala, předat.

Dostali je zdarma

Úřad proto nabídl modely – jak praví zákon - nejdříve k bezúplatnému převodu státním institucím. „Na nabídku reagovalo brněnské Technické muzeum, kterému byly nyní modely zdarma předány,“ doplnila mluvčí.

Sbírka autíček, kterou zesnulá žena s mimořádnou láskou doma schraňovala půl století, bude v Brně vystavena v rámci chystané výstavy hraček v roce 2024.

Sen každého kluka

Miniatury, z nichž jsou některé ještě originálně zabalené, jiné „ohrané“,  převzali restaurátoři a kurátor. „Posuzují, zda jsou modely v pořádku a pak je předají do depozitáře,“ nastínil muzejník Josef Večeřa.

Taková autíčka byla přitom před půl stoletím nejen v ČSSR většinou nedostupným snem každého kluka. Kdo je vlastnil, byl mezi kamarády králem.

Odúmrť se bude dražit

Úrad získal autíčka z rozhodnutí soudu jako tzv. odúmrť. V rámci tohoto dědictví stát nabyl i další věci – čajovou porcelánovou sadu, sadu broušeného skla, mlýnek na kávu Sperial, modely letadel, obrazy, knihy. Tyto věci budou v následujících měsících nabízeny k prodeji prostřednictvím elektronické aukce.

VIDEO: Blesk Podcast: Retropoklady za tisíce. Odborník odhalil, po čem se poohlédnout na půdě.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Retropoklady za tisíce. Odborník odhalil, po čem se poohlédnout na půdě Jiří Marek, Elmer Carvalho

Fotogalerie
4 fotografie