Plán výstavby výrazného schodiště na nevyužitém svahu představili architekti. Bude široké 20 metrů a překonávat bude asi osmi metrový výškový rozdíl. Doplní ho lavičky, chodníky, zeleň a klouzačka.

„Předpokládáme, že v roce 2023 až 2024 bychom mohli začít se samotnými pracemi,“ uvedl náměstek primátora pro investice a finance Jiří Kajzar.

Proměna oblasti začala již loni rekonstrukcí bývalé textilní školy, kde bude sídlit městská policie a přestupkové oddělení magistrátu.

Plánují se i byty

Proměnou projde i okolí. Soukromý investor má v plánu výstavbu tří bytových domů a polyfunkčního objektu. Vzniknout má také malé náměstí s restaurací a minipivovarem v původní elektrocentrále.

„Řeší se také otázka parkování a po všech úpravách by mělo přibýt asi 150 nových parkovacích míst. Což je dobrá zpráva pro bydlící na Slezské a v okolí,“ dodal Kajzar.

Proměna areálu v novou městskou čtvrť navazuje na memorandum o spolupráci, které město v roce 2016 uzavřelo se společností Slezan Holding, vlastníkem a správcem areálů. Memorandum zajišťuje, že nebude nijak dotčena žádná historicky hodnotná industriální stavba.

VIDEO: Bydlení s Markétou Mayerovou: Architekt Jan Tyrpekl.

Video
Video se připravuje ...

Bydlení s Markétou Mayerovou: Architekt Jan Tyrpekl Videohub

Fotogalerie
5 fotografií