Výstava nazvaná „Pod ochranou svatého Petra - Morava a papežství ve středověku a raném novověku“ se koná od 9. do 27. listopadu v Moravském zemském archivu. K vidění je i unikátní originál nejstarší papežské listiny na Moravě. Je jím protekční privilegium pro loucký klášter z roku 1195.

Historickou peckou je i opis listu Industriae tuae z roku 880, kterým papež potvrdil pravověrnost arcibiskupa Metoděje. Nad to návštěvníci poprvé uvidí řadu dalších unikátních středověkých a raně novověkých písemností.

„Výstava je tedy jedinečná svým rozsahem. Na jednom místě lidé najdou nejvzácnější písemnosti týkající se vztahů Moravy a papežské kurie od 9. do 18. století,“ uvedl Petr Elbel, vedoucí ústavu pomocných věd historických a archivnictví.

V Brně ožije i přemyslovská Evropa

Expozice ovšem nenabídne pouze prameny z moravských archivů. Bude doplněna i o faksimile vybraných písemností z Vatikánského apoštolského archivu.

Patří k nim i zpráva Bruna ze Schauenburku, olomouckého biskupa a rádce Přemysla Otakara II., kterou sestavil pro lyonský koncil a popsal v ní zevrubně politické a náboženské poměry na Moravě a ve střední Evropě ve druhé polovině 13. století.

VIDEO: Na Špilberku v Brně probíhá do konce roku výstava Symboly vládců.

Video
Video se připravuje ...

Na Špilberku v Brně probíhá výstava Symboly vládců. spilberk.cz

Fotogalerie
6 fotografií

Listiny smí být vystaveny jen tři týdny

Výstavu bude možné vidět ve velkém sálu Moravského zemského archivu na Palachově náměstí do 27. listopadu.

„Listiny mohou být z důvodu jejich ochrany vystaveny pouze tři týdny a poté se musí na mnoho let vrátit zpět do svých depozitářů,“ vysvětlil Ladislav Macek, ředitel Moravského zemského archivu. Výstava podobného rozsahu je proto vskutku mimořádnou událostí.