Samice klokanů mohou zabřeznout v kteroukoliv roční dobu. „Rodí nedovyvinuté mládě, které je slepé, holé, se zakrnělými končetinami. Přesto se samo dokáže dostat do vaku matky, kde přichycené ke struku saje mléko a vyvíjí se dalších 187–227 dní,“ prozradila mluvčí zoo Monika Brindzáková.

Pět let úspěšné péče

V Brně se mohou chovem klokanů žlutonohých pochlubit jako jediní v Česku. První jedince získali v roce 2015 poté, co vybudovali speciální průchozí expozici určenou právě pro klokany.

Aktuálně čítá skupina brněnských klokanů žlutonohých dvě chovné samice, jednoho chovného samce, jedno roční mládě a mládě narozené v loňském roce. Společnost jim v expozici dělá i čtyřicet klokanů bahenních.

Ve volné přírodě je kritický ohrožený

„Klokani žlutonozí jsou ve volné přírodě spíš noční zvířata, která se vyhýbají vysokým denním teplotám. Vidí velmi dobře ve tmě a po skalním terénu se dokážou pohybovat s jistotou i v noci. Klokani chovaní v lidské péči v mírném pásu ale svoje zvyky často změní a aktivují i přes den,“ podotkla Brindzáková.

V současné době je populace klokana žlutonohého považována za poměrně málo ohroženou. Podle Červeného listu IUCN je zařazen do kategorii téměř ohrožený. I proto bude po znovuotevření areálu na Mniší hoře zcela jistě celá klokaní rodinka ve své expozici jedním z návštěvnických magnetů.

VIDEO: Klokan Riki byl na útěku šest týdnů.

Video
Video se připravuje ...

Klokan Riki z Brněnska byl na útěku šest týdnů Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
3 fotografie