„Zájemci uvidí například záměry na přebudování bývalé věznice na Kreativní centrum, vznik Dokumentačního centra holokaustu na Moravě nebo vybudování památníku Schindlerovy archy v Brněnci,“ řekl ředitel festivalu Petr Kalousek.

Akce začne ve 20 hodin koncertem zpěvačky Lenky Dusilové. Poté přijde na řadu prezentace projektů. „Všechny záměry pramení ze stejného myšlenkového zdroje, a to ukazovat historické vrstvy města, které byly dlouho opomíjené,“ uvedl Kalousek.

Schindlerova archa

V Brněnci by měl vzniknout památník Schindlerovy archy, šoa a textilní továrny rodiny Löw-Beer. Připomene skutečné události z druhé světové války a záchrany více než 1000 životů, což zdokumentoval i režisér Steven Spielberg ve filmu Schindlerův seznam.

Německý podnikatel Oskar Schindler za druhé světové války ve svých podnicích v Polsku a na Svitavsku zaměstnával více než 1000 Poláků, později Židů. Ti díky tomu unikli koncentračním táborům, jejich zaměstnavatel na levné pracovní síle zbohatl.  

Kreativní centrum v Cejlu

V bývalé věznici v ulici Cejl Brno plánuje Kreativní centrum pro setkávání umělců. Město na projektu pracuje a chce usilovat o dotace. V káznici se mezi tím uskutečnily nejnutnější práce. Místo se podařilo oživit akcemi, jako prohlídky nebo koncerty, koná se tam i Ghettofest, zájemci si mohou prostor pronajímat pro kulturní akce.

Zchátralá Arnoldova vila

Dalším ze záměrů je rekonstrukce Arnoldovy vily, která je v sousedství slavných vil Tugendhat a Löw-Beer. Ve vile by mělo vzniknout Centrum dialogu. Iniciátoři usilují o získání peněz z norských fondů.

Přímo v zahradě opatství na Mendlově náměstí je v plánu obnova Mendlova skleníku, která by měla být hotová v roce 2022, kdy bude Brno slavit 200 let od narození zakladatele genetiky a někdejšího opata Gregora Johanna Mendela. Na Lesné byl nedávno dokončený kostel blahoslavené Marie Restituty a v plánu je vznik její sochy.

Centrum holokaustu

Posledním projektem je vznik Dokumentačního centra holokaustu na Moravě, které by mělo připomínat holokaust i celou židovskou přítomnost na Moravě, která se datuje od 13. století.

Multižánrový festival Meeting Brno s mottem Vystup z řady! se letos koná popáté, kvůli koronaviru je rozdělený na dvě části. První začala v pondělí a končí v sobotu, druhá se uskuteční od 4. do 14. září.

V sobotu 12. září se uskuteční i tradiční Pouť smíření z Pohořelic do Brna. Festival vznikl v návaznosti na to, že se Brno před pěti lety omluvilo za poválečný odsun německy hovořícího obyvatelstva, při Pochodu smrti po válce zemřely tisíce lidí.

Fotogalerie
18 fotografií