Mezi venkovními exponáty jsou například vodní orchestr, světelný hranol, rotující kola nebo obří bublifuk. Prostor bude pro návštěvníky centra Vida! přístupný za příznivého počasí do konce září. Na venkovní expozici přispěl Jihomoravský kraj 17 miliony.

Exponáty jsou rozdělené do tří tematických „ostrůvků“ zaměřených na vodu, pohyb a zvuk. „Chtěli jsme, aby se venkovní expozice stala příjemným protipólem k hlučnému prostoru uvnitř. Exponáty jsme vybírali především tak, aby si je mohlo užít víc zájemců najednou, rodina nebo skupina přátel,“ popsal manažer expozice Ondřej Hlouša.

Bublinová socha

Dočasně bude součástí venkovní expozice hravá výstava H2Orchestra a dva exponáty výtvarníka a sochaře Viléma Friče ze společnosti Artforest. Jedním z nich je obří bublifuk poháněný sluneční energií.

„Mýdlové bubliny vyrobené touto pohyblivou sochou z nerezavějící oceli se budou vznášet nad expozicí,“ řekl Hlouša. Druhý z Fričových objektů nese název Živý obraz a jeho části se otáčejí a mění podle síly a směru větru.

Ve „vodním orchestru“ si může zahrát až 50 zájemců současně, a to díky speciálním mechanickým objektům, které vyluzují zvuky vody, případně vodu potřebují, aby hrály. Autorem je německý hudebník a umělec Michael Bradke.

„Plánujeme do nově otevřeného venkovního prostoru exponáty postupně přidávat. Také by tu v dalších letech měla vzniknout letní scéna pro naše představení s pokusy,“ dodal Richter.

VIDEO: Zábavní vědecký park VIDA! v Brně.