O existenci krytu, pouhých 200 metrů od slavného poutního kostela, neměli tušení často ani místní lidé. Aby se do něj nikdo nedostal, byl zaházený zeminou a zavalený betonovými pláty.

„Jde o vojenský úkryt číslo šest, což je typové označení pro počet osob, které tady sloužily. Využíval ho šestý motostřelecký pluk z Uherského Hradiště jako stanoviště. Fungovali tu spojaři, kteří sledovali panorama Chřibů a Dolnomoravský úval,“ řekl Blesku správce bunkru Stanislav Kuřina (73).

Strategické místo

Spojení církevního poutního místa a vojenského objektu je neobvyklé. Svatý Antonínek má ovšem strategickou polohou, jde o poslední výběžek Bílých Karpat. Je z něj vidět všemi směry do velké dálky.

Turisté letos do bunkru nově osadili protitlakové dveře. Je to replika, originál měl pancíř kolem pěti centimetrů. Dveře vážily kolem metráku, někdo je asi ukradl do sběru. Bunkr je pro veřejnost otevřený od dubna do října každou neděli od 14 do 17 hodin.

Jediný přístupný

Výstavba vojenského bunkru se datuje do 60. let minulého století. Podobných objektů bylo na jihovýchodní Moravě 15. Jediný zpřístupněný veřejnosti je právě pod Svatým Antonínkem. Objekt sloužil armádě do 70. let jako pozorovatelna. V roce 2012 byl převeden ministerstvem obrany na obec Ostrožskou Lhotu. Bývalý vojenský objekt je mimořádně zachovalý.

VIDEO: Opuštěný sovětský bunkr v Rusku.