Jedním z nejtypičtějších afrických pokrmů je taro, které lze přirovnat k bramborám či manioku. „Taro není sladké jako batát, je jemnější než maniok. Vaříme ho, pečeme, smažíme, jíme i sušené a meleme na mouku,“ prozrazuje Brenda Selugo, která pochází z Ugandy.
Jackfruit váží i více než 10 kilo
Pozornost lákalo nejsmradlavější ovoce na světě durian, ale i mohutný jackfruit, který může vážit i více než deset kilogramů. „Všechno ovoce vozíme čerstvé a zralé, není nijak chemický ošetřované,“ říká Tomáš Rys.
Zajímavostí bylo údajně nejzdravější ovoce na světě anona muricata neboli láhevník. „U nás je toto ovoce málo známé. Dnes jsme jej prodali pět beden. Má specifickou chuť, asi něco jako směsice hrušky, ananasu a banánu,“ tvrdí Rys.
Festival Okoštuj Afriku se konal v Tržnici Brno. Markéta Malá
Zdravá okra je ideální na dietu
I velmi zdravá okra (ibišek) byla k dostání. „Okra se přidává do různých zeleninových pokrmů. Není sladká, ani slaná, spíše trošku trpká,“ myslí si Selugo. Proč bychom okru měli jíst? Neobsahuje moc kalorií, má dostatek vlákniny a patří mezi antioxidanty.
Součástí gurmánské akce bylo i grilování. V kurzu byly především větší africké banány, tzv. platainy. „Máme tu vystavené kakaové lusky přímo z Ugandy. Mnozí je ještě nikdy neviděli. Z nich necháváme vyrobit čokoládu,“ říká pořadatel.
Šťáva z cukrové třtiny a netradiční koření
„Jako bývalý kuchař jsem nadšený, když objevím věci, které jsem ještě neochutnal. Například mě zaujala šťáva z cukrové třtiny, která se lisovala na terase tržnice,“ svěřuje se Ladislav Kučera, ředitel tržnice.
K dostání bylo i netradiční koření ze Zanzibaru, který je voňavými přísadami vyhlášený. „Ovoce i koření odebíráme od obyčejných místních lidí, kteří mají třeba jen zahrádku s několika stromy. Snad jim to alespoň trochu pomůže,“ doufá Rys.