Za 100 milionů korun rekonstruuje soukromý investor barokní palác žďárského opata na brněnském Zelném trhu. V domě, který sousedí s Divadlem Husa na provázku, bude bar, restaurant, kanceláře a byty.

Dům bude zrekonstruován kompletně včetně prostorů rozsáhlých sklepení a repasování historicky cenných částí. „V domě budou jedny z nejlepších podniků v Brně. V konceptu je důležité, aby zákazník mohl vidět všechny, kteří se podílí na výrobě. Proto budou barokní prostory co nejvíce provzdušněny, a tak se naskytnou modernímu člověku pohledy přímo pod pokličku,“ uvedl investor Robert Matuška.

V domě budou i kanceláře a byty. Na nádvoří bude podle investora jedna z největších vertikálních zahrad v republice. Jde o typ zahrady, která se místo na zemi pěstuje do výšky.

Dům je kulturní památkou od roku 1958. Nechal si jej postavit v 18. století opat žďárského kláštera jako reprezentativní sídlo. Některé části domu jsou však ještě starší.

Podle památkářů objekt představuje významnou architektonickou památku a zásadní urbanistický prvek historického prostoru Zelného trhu. Brňané dům znají spíše jako Lídlův dům, což je označení z počátku 20. století, kdy dům zakoupil výrobce hudebních nástrojů Josef Lídl.

Fotogalerie
17 fotografií