V pátek večer se sejde parta kamarádů u piva. Jakoukoli brněnskou hospodu si vyberou, téměř vždy v jídelním lístku narazí na takzvané pochutiny k pivu. Jedná se o drobné jídlo, které se skládá nejlépe z drobných kousků a tak jej můžou zobat celý večer. Ve většině koutů republiky najdeme nakládaný hermelín, topinky či masové koule. Každý kraj má ale svoji specialitu. Tou brněnskou je pivní sláma.
Jde o smažené chlebové hranolky, najdete je ve většině místních hospod, a to v různých podobách. Některá sláma je s česnekem, k jiné můžete dostat kopu čerstvého zelí. Delikatesa se také liší v množství dresingů. Mimo klasické tatarské omáčky se setkáme s chilli omáčkou, obdobou salsy, česnekovo-tvarohovým dipem a dalšími.
Kromě chlebové pochoutky v nabídce brněnských hospod najdeme například masové koule, sýrové nugety nebo utopence. Brambůrky, tyčinky a buráky jsou pasé. Nejoblíbenější chuťovky k pivu jsou smažená a teplá jídla s vysokým obsahem tuku.
Připravte si pivní slámu doma
Krajíc chleba nakrájíme na centimetrové proužky, osmažíme na oleji a necháme okapat. Poté jemně posolíme, potřeme prolisovaným česnekem a podáváme. Dle chuti vybereme omáčku nebo dip.