V pátek večer se sejde parta kamarádů u piva. Jakoukoli brněnskou hospodu si vyberou, téměř vždy v jídelním lístku narazí na takzvané pochutiny k pivu. Jedná se o drobné jídlo, které se skládá nejlépe z drobných kousků a tak jej můžou zobat celý večer. Ve většině koutů republiky najdeme nakládaný hermelín, topinky či masové koule. Každý kraj má ale svoji specialitu. Tou brněnskou je pivní sláma.

Jde o smažené chlebové hranolky, najdete je ve většině místních hospod, a to v různých podobách. Některá sláma je s česnekem, k jiné můžete dostat kopu čerstvého zelí. Delikatesa se také liší v množství dresingů. Mimo klasické tatarské omáčky se setkáme s chilli omáčkou, obdobou salsy, česnekovo-tvarohovým dipem a dalšími. 

Šéfkuchař Petr Erin Kováč vysvětluje, kterak se pivní sláma v Brně vzala: „První s tím začala restaurace pod lékárnou. Dlouho byla vyhlášená tatarským biftekem.“ Ze zbytků topinek vytvořili jednoduché jídlo k pivu. „Pak se začaly objevovat další tzv. studentské podniky a pivnice v oblasti Veveří a Kounicově. Sláma vznikla ze zbytku chleba jako levné studentské jídlo, časem se vylepšila o sýr a  omáčky… Momentálně je k dostání na každém rohu v Brně.“

Kromě chlebové pochoutky v nabídce brněnských hospod najdeme například masové koule, sýrové nugety nebo utopence. Brambůrky, tyčinky a buráky jsou pasé. Nejoblíbenější chuťovky k pivu jsou smažená a teplá jídla s vysokým obsahem tuku. 

Připravte si pivní slámu doma

Krajíc chleba nakrájíme na centimetrové proužky, osmažíme na oleji a necháme okapat. Poté jemně posolíme, potřeme prolisovaným česnekem a podáváme. Dle chuti vybereme omáčku nebo dip.

Fotogalerie
6 fotografií