1. Pane výčepní! Něco vám tu páchne!

Autor: Gambrinus

Jen si to představte: vejdete do hospody, a hned na prahu vás praští přes nos podivný kyselý zápach…pod pípou vidíte sklenici s “nakapaným“ pivem o kousek dál postává hospodský s cigaretou v koutku úst a kouká na televizi, přičemž na pultu se hned vedle přeplněného popelníku válí talíř se zbytky od oběda... Pokud je vám váš „pivní život“ milý, vezměte nohy na ramena!

Mistr výčepní Gambrinusu Honza Kropáč radí: „Důvěřujte také svému nosu. Pokud cítíte nakyslý pach, tak není něco v pořádku. V takové hospodě zřejmě nevěnují moc pozornosti pravidelnému proplachování kohoutů u výčepu, mytí odkapávače ani obyčejnému vytření podlahy.“ 

2. Pípa pod pěnou

Autor: Gambrinus

Načepovat perfektní pivo je paradoxně jednodušší, než ho zkazit. Totiž správně načepovat jedno velké pivo na hladinku trvá zhruba osm až deset vteřin, kdežto „připravit“ pořádný „květák“, tedy pivo s hromadou suché pěny z velkých bublin, nějakou tu minutku zabere. I když se situace lepší, ne ve všech hospodách na to už přišli. Kde se ale čas ušetřit nedá, je správná péče o sklo. Sledujte tedy výčepního při práci, a to vám mnohé napoví.

„Jedním ze znaků dobrého výčepního je, že má stále mokré ruce, protože neustále myje půllitry, oplachuje je a nachlazuje. Čepuje vždy do studené, mokré sklenice pod úhlem 45°. Výčepní kohout musí mít po celou dobu ponořený pod pěnou,“ vysvětluje Honza Kropáč. 

3. Pěkná pěna

Autor: Gambrinus

Věděli jste, že pěna vlastně chrání pivo před zvětráním? Jenže! Ta z velkých bublin, která hned spadne, toho moc neuchrání. A ruku na srdce - zvětralé pivo, které nemá říz, po sobě zanechá tak akorát hořkou pachuť.

„Pivní pěna je zvláštní kapitola. Někde mají rádi pivo bez pěny, jinde nedají dopustit na pořádnou čepici. Pěna na Gambáči musí mít krémovou konzistenci, musí být hustá, musí chutnat. Nikdy nesmí přesahovat okraj půllitru a nesmí v ní být viditelné bubliny,“ komentuje Mistr výčepní.

4. Pivní sklo - případ pro detektiva?

Autor: Gambrinus

Otisk rtů, prach, drobky nebo mastné otisky prstů… I kdyby zbytky rtěnky na sklenici měla na svědomí nejhezčí dívka v okolí, na vaší sklenici nemají co dělat. A otisky prstů by pak už opravdu zasloužily takřka policejní vyšetřování. To všechno je zločin na vašem pivu stejně jako teplá, špatně umytá nebo také suchá sklenice.

„Správné mytí skla je základ.  Půllitr je nutné nejdříve opláchnout, pak umýt kartáči se saponátem, zbytek nečistot odstranit houbičkou, pak znovu použít kartáče a nakonec opláchnout. Já osobně nedám bez houbičky ani ránu. Ve většině hospod ji ale vůbec nepoužívají,“ popisuje Honza Kropáč. Pokud tedy váš výčepní vezme sklenici z police a hned do ní začne čepovat pivo, můžete si být jistí, že díky usazenému prachu vám na stůl přistane pivo bez pěny, ve kterém budou tancovat bublinky jako v šumivém vínu.  

5. Jedno "Pé" navíc

Autor: Gambrinus

Pomyslným pátým P je samozřejmě prima parta přátel a kamarádů, se kterými se nad správně natočeným pivem potkáte, ale tohle „péčko“ už tak trochu závisí i na vás. My vám každopádně spolu s Honzou Kropáčem přejeme, aby ta vaše oblíbená hospůdka měla vždy všechna pivní „P“.  A pokud nějaké chybí, nebojte se ozvat! Vždy by mělo platit, že náš zákazník je taky náš pán.