Zatímco běžně z něj vypadává jedna skleněná kulička za den, v předvánočním čase se jich vykutálí mnohem víc. Letos získají sběratelé celkem 351 kousků. První kulička z vánoční edice vypadne z orloje v neděli 27. listopadu v 11 hodin a tak to bude po celý advent až do 23. prosince, vždy v celou hodinu od jedenácti dopoledne do jedenácti hodin večer.

„Vánoční speciály z orloje není možné koupit. Jediný způsob, jak kuličku získat, obnáší trpělivé čekání,“ řekla Blesku Gabriela Peringerová z Turistického informačního centra. Druhou dominantou Brněnských Vánoc bude kromě stromu obří zimní bar. Uprostřed náměstí Svobody vyroste velká „geokopule“.

Punč i Turbomošt
Venkovní část nabídne klasické punče i speciální Turbomošt. Vnitřní prostor opanují tři bary, které nabídnou novinky –  husté eggnogy a flipy – tedy krémové drinky s máslem, karamelem a kokosovým mlékem, oblíbené v anglosaských zemích. Chybět nebudou ani živé jesličky.

A jsme v Brně, proto něco speciálního: kromě jehňátek, oveček, a koziček bude dřevěného Ježíška zahřívat i skunk! Šťastné a veselé - v Brně ovšem vždy jiné než jinde. 

Vzpomenou na Těsnohlídka
Vánoční strom přijede do Brna od Myslivny Lišky Bystroušky v Bílovicích nad Svitavou. Jedli obrovskou předají lesníci Brnu už 14. listopadu v 16 hodin. Zároveň vzpomenou na spisovatele Rudolfa Těsnohlídka, který 22. prosince 1919 našel náhodou v lese pod stromem opuštěnou malou Lidušku. Tato událost jej inspirovala k založení tradice vánočních stromů a sbírek pro děti, které potřebují pomoc.