První dnes předvedla na nejfrekventovanější zastávce na hlavním nádraží. „Přístřešky mají jednotný design a v levé části není reklamní panel, takže i když člověk sedí na lavičce, je vidět přijíždějící vozidlo,“ řekla mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

Přístřešky fungují zároveň jako nosič reklamy, město za ně tak nezaplatí ani korunu a naopak bude inkasovat ročně čtyři miliony korun za koncesní poplatek.

Tam, kde nebyly, nyní jsou

Kromě 70 zastávek, kde nové přístřešky nahradí staré, nechá radnice postavit i 18 nových. Na některých místech se zvětší, aby se pod ně vešlo více lidí.

„Reagovali jsme z velké části na podněty občanů ke zřízení čekáren a dále jsme navrhli umístění tam, kde podle našeho názoru přístřešek chyběl,“ uvedl starosta městské části Vojtěch Mencl (ODS).

Ty jsou například na Lipové, na hlavním nádraží u viaduktu, kde je zastávka trolejbusu číslo 31 a 33, dále na Pionýrské, Úvoze, Zvonařce, Křenové, Pisárecké u Anthroposu a dalších místech.

Wifi i dobíjení

Městská část při výběru zohlednila vedle ceny i bezpečnost, bezbariérovost i to, aby se v nich lidé mohli posadit, a kočárky nebo invalidní vozíky měly dostatek místa.

 Boční, zadní i střešní výplň přístřešku je vyrobena z kaleného bezpečnostního skla. Střešní výplň má speciální zatemňovací fólií s ochranou proti UV záření, přímému osvětlení a v létě tak má chránit před horkem.

„Třicet nejvytíženějších zastávek v centru poskytne také wifi a USB porty pro dobíjení,“ dodala Dobešová.

VIDEO: Brno postavilo zastávky MHD v centru naopak, prý aby lidé nevbíhali pod auta...

Video
Video se připravuje ...

Brno postavilo zastávky MHD v centru naopak, prý aby lidé nevbíhali pod auta Jiří Nováček

Fotogalerie
4 fotografie