„Zelňák“ aktuálně nabízí veškerou podzimní úrodu od zahrádkářů a farmářů z okolí Brna. K mání jsou třeba dýně ke spotřebě i uskladnění, brambory, cibule a česnek, květák i brokolice, kedlubny. Samozřejmostí jsou naleštěná domácí jablíčka, hrušky, bylinky ze záhumenku nebo koření.

„Ráda tu nakupuji. Mám vyhlédnuté svoje zahrádkáře, chodím k nim léta. Dneska si vezmu kromě papriky a česneku i jablečný mošt,“ svěřila se Marta Novotná (61), která nelení a jezdí do centra nakupovat až z Bystrce.

Pro své věrné zákazníky se někteří trhovci navíc v posledních dnech vytáhli. Lidi odměnují za věrnost třeba domácím kmínem, mákem, lněným semínkem, koprem, pažitkou, koriandrem, jablečným moštem, ale také posledním burčákem.

Na Zelném trhu dostalo letos licenci k prodeji 32 zelinářů a zemědělců, 19 obchodníků  a osm desítek dalších prodejců. Kapacita nejstaršího tržiště na Moravě, kde se prodává nepřetržitě od 13. století, je 130 míst.

Zelináře vystřídá Ježíšek

Zelný trh si od lidí příliš neodpočine. Hned po skončení prodejní sezony začne radnice chystat na náměstí adventní trhy. Ty mívají podle návštěvníků nejlepší vánoční atmosféru v Brně. Na Zelném rynku se totiž od 23. listopadu soustředí tradiční řemeslníci, hraje lidová muzika. K jídlu se zde nabízejí místní speciality a pochoutky.