Od začátku příštího roku by měla začít platit tři omezení. Jejich vlivem by se měl počet aut snížit o tři čtvrtiny. Změny projednává odbor dopravy brněnského magistrátu. Začít platit by mohly v prvních měsících příštího roku.

Jedno omezení bude spočívat v tom, že automobily jedoucí od Nových sadů kolem nádraží nebudou moct odbočit doleva přes tramvajové koleje na Benešovu ulici k hotelu Grand, ale budou mít přikázaný směr doprava pod viadukt ve směru na Křenovou ulici. Kvůli znemožnění přejezdu přes koleje tak nebudou hrozit kolize s tramvajemi stejně jako v dalších dvou případech omezení.

Další z nich zakáže řidičům jedoucím zpod viaduktu odbočit u hotelu Grand doleva, kde musejí také překonávat tramvajové koleje. Poslední omezení bude spočívat v přikázaném směru vpravo pro řidiče jedoucí z pěší zóny Masarykovy ulice, takže nebudou moct odbočit vlevo k nádraží, kde musejí přejíždět čtvery tramvajové koleje.

Prostor u nádraží je nejfrekventovanějším místem v Brně, protože jsou tam čtvery tramvajové koleje, prochází tam spousta chodců a jezdí mnoho aut, která si zkracují cestu namísto využití ulic Koliště a Dornych.

„Považujeme proto za rozumné, aby bezpečnost chodců byla na prvním místě a automobilová doprava se omezila pouze na obsluhu samotného nádraží. Lidé by měli mít možnost se dostat k nádraží autem, ale nemůže to fungovat jako silniční průtah centrem,“ uvedl náměstek Martin Ander.

VIDEO: Záludná past u hlavního nádraží v Brně: Vodicí lišty vedou slepce přímo do sloupů.