Brno zaplatí 1,5 milionu, stejně jako v minulém roce, za montáž a demontáž osvětlení i případný servis, ale i na výzdobu vánočních stromů na náměstí Svobody a na Nové radnici. „Další čtyři miliony půjdou na rozšíření výzdoby na Dominikánské náměstí, peníze poslouží na přivaděče včetně osvětlení i na potřebný mobiliář,“ uvedl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Podle něj bude v ulicích půl milionu LED diod. „Pro letošní rok bude zvoleno jednoduché, ale o to efektnější osvětlení založené na teplé bílé barvě. Hustá síť světel bude zdobit ulice ústící do náměstí Svobody, jako jsou například Česká, Běhounská nebo Kozí,“ dodal mluvčí.

Světelnými řetězy budou protkané i vybrané stromy v historickém jádru města. Světelné efekty budou i na Dominikánském náměstí a posílí se výzdoba Nové radnice a stromu u kostela sv. Michala. Vzhledem k náročnosti přípravy začali pracovníci Technických sítí Brno s instalací svátečního osvětlení už nyní.

Svítit bude celá jižní Morava

Výzdobu chystají i další města. Znojmo investuje 1,2 milionu korun. „Půjdou na nazdobení radniční věže, stromů na Masarykově náměstí i Horním náměstí a dále stromů v 11 příměstských částech Znojma. Velké opravy se dočkali andělé, kteří tradičně patří na náměstí,“ řekla Petra Maršounová z radnice. Město podle ní pořídilo úspornější technologii svítidel a koupilo náhradní díly i novou výzdobu na stánky. Stejná jako v předešlých letech zůstává výzdoba na světelných sloupech i nazdobení radniční věže. Změnou bude přesun vánočního stromu, trhů i pódia z Horního na Masarykovo náměstí.

Tradiční výzdoba na sloupech veřejného osvětlení bude v centru Břeclavi. „Využijeme výzdobu z předchozích let. Zakoupili jsme pouze novou výzdobu na vánoční stromy v jednotlivých městských částech. Stála kolem 85 000 korun,“ řekl mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek.

Stejnou výzdobu jako loni použije i Hodonín. „Nechystáme nic speciálního. Masarykovo náměstí s radnicí a kostelem svatého Vavřince, ale i Národní třídu a pěší zónu Dolní valy ozdobíme světelnými vánočními dekoracemi na stožárech veřejného osvětlení,“ řekl mluvčí hodonínské radnice Josef Horníček. Na stromech budou světelné řetězy a stékající krápníky.

Vyškov investoval letos do výzdoby 450 000 korun. Město koupilo nové ozdoby, některé staré vyměnilo a část opravilo. Na náměstí bude vánoční strom, u něj budou vyřezávané postavy betlému.