Výsledek její práce je vidět nejvíce na Znojemsku, hlavně v okolí Lechovic a také na Vyškovsku. Problém ale hlásí třeba u na soutoku Moravy a Dyje na Břeclavsku. Místy už houba sežrala takřka všechny vzrostlé jasany.

Lesníci jsou zoufalí, proti žravé houbě totiž nemají, jak zakročit. „Kdybychom měli postupovat jako například v zemědělství nějakým chemickým ošetřením, vyžadovalo by to velké letecké zásahy. Ovšem ani to není v této oblasti možné, protože tady narážíme na zájmy ochrany přírody. Jsou tu maloplošná i velkoplošná chráněná území či ptačí evropsky významné lokality chráněné soustavou Natura 2000,“ uvedl pro servr idnes.cz Dalibor Šafařík z krajského ředitelství Lesů České republiky.

Voskovička jasanová je přitom velmi precizní. Po napadnutí jasan odumře zhruba do dvou let. Nejprve mu začne opadávat listí, pak usychají celé větve a nakonec strom uhyne.

Houba je hojně rozšířená především v Koreii, Číně a Japonsku. Botanici ji na našem území poprvé odhalili před 10 lety v arboretu ve Křtinách.

Fotogalerie
3 fotografie